Convenant ‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’
Op 21 maart 2024 ondertekenden 17 uiteenlopende Utrechtse organisaties het convenant ‘Samen eten we Utrecht mooier’. Dankzij deze samenwerking stimuleren zij gezond en duurzaam eten uit de korte keten, en daarmee het eten van producten uit de regio, in Utrechtse bedrijfsrestaurants. Het doel van het convenant is om gezamenlijk stappen te zetten om zo de gewenste landbouw- en voedseltransitie in de provincie te stimuleren.
De ondertekenaars
Deze samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door 17 partijen, waaronder cateraars, producenten(organisaties) en ondersteunende organisaties, te weten:
- BD-Totaal
- Compass Group
- Coöperatie Oregional
- Coöperatieve Producenten Groene Hart B.A.
- Cultuur- en Congrescentrum Antropia
- De Lokalist B.V.
- Healthy Fridge
- Koninklijke Jaarbeurs
- Local2Local B.V.
- MVO Nederland
- NS
- Sint Antonius ziekenhuis
- Triodos Bank N.V.
- Udea B.V.
- Vermaat Groep
- Wereld Natuur Fonds
- Provincie Utrecht (initiatiefnemer)
Dealmaker Korte Keten
Bart Kraaijvanger is 'Dealmaker Korte Keten' in het team Voedselagenda van de provincie Utrecht. Vanuit deze rol werkt hij aan deals tussen (groepen) producenten en zakelijke afnemers met als doel een structurele afzetrelatie. Dit gaat in de eerste plaats om het creëren van succesvolle verbindingen tussen vraag en aanbod (producent en markt) en het faciliteren hiervan.
Interesse? Producent(organisaties) en zakelijke afnemers kunnen contact opnemen met: bart.kraaijvanger@provincie-utrecht.nl bart.kraaijvanger@provincie-utrecht.nl.
De provincie Utrecht geeft het goede voorbeeld
2023
In de periode 2020-2023 hebben wij onze bedrijfscatering gericht op een gezonder en duurzamer aanbod. Greendish ondersteunde ons hierbij. Het was onze ambitie de duurzame doelen te halen van de Green Deal 'Eten uit de Korte Keten':
- meer lokale producten inkopen voor het cateringassortiment;
- het productaanbod in het bedrijfsrestaurant en de catering CO2-neutraal maken door:
- meer plantaardige eiwitten op het menu
- verspilling van voedsel tegengaan.
Deze doelen zijn deels wel en deels niet gehaald.
Op 23 januari 2023 hebben wij het JOGG Ambitiedocument - Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen ondertekend. Hiermee onderschrijven we, dat we naast een duurzamer, ook een gezonder voedingsaanbod willen in het provinciehuis. We hopen hiermee Utrechtse gemeenten het goede voorbeeld te geven en hen te inspireren om ook mee te doen in hun eigen bedrijfsrestaurant.
Tenslotte doen we mee met verschillende campagneweken: de Week zonder Vlees (nu: de Groene Keukenweek) en de Verspillingsvrije Week.
2024
In 2024 zetten we de ingeslagen weg voort met het convenant ‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’. Binnenkort is het Broodje Utrecht ook verkrijgbaar in ons bedrijfsrestaurant.
Week van Ons Eten – de Waarde-Ring
De Week van Ons Eten (voorheen Dutch Food Week) is van 5 t/m 12 oktober 2024. Het is de week, waarin we in heel Nederland stilstaan bij voedsel. Het is een open podium voor activiteiten van initiatieven en organisaties die bijdragen aan voedselbewustwording.
Waarde-Ring 2023
Tijdens de Dutch Food Week 2023 ontvingen drie Utrechtse agrarisch ondernemers de Waarde-ring. Zij spannen zich in voor de band tussen boer en burger, die zich voor voedselbewustwording hebben ingezet. De Waarde-Ring is een onderscheiding voor personen, die zich op een positieve manier inzetten voor de verbinding tussen burgers en boeren. Het nieuwsbericht hierover leest u op deze pagina.
Regio Deal Foodvalley: gezonde voedselkeuzes in een gezonde eetomgeving
Binnen de Regio Deal Foodvalley wordt het project ‘Eetomgeving’ uitgevoerd.
Dit project heeft als doel om in de regio Foodvalley in verschillende wijken, MKB’s, horeca en ziekenhuizen en zorginstellingen een gezondere eetomgeving te creëren. 28 restaurants in de provincie doen onder andere mee om te onderzoeken hoe zij hun gasten kunnen verleiden tot het maken van gezonde en duurzame menukeuzes.
Uitvoeringsprogramma 2023
De Voedselagenda 2021-2023 wordt op dit moment herijkt. Bent u benieuwd naar het complete overzicht van de activiteiten in 2023? Bekijk dan het uitvoeringsprogramma 2023.