Dealmaker Korte Keten
Bart Kraaijvanger is 'Dealmaker Korte Keten' in het team Voedselagenda van de provincie Utrecht. Vanuit deze rol werkt hij aan deals tussen (groepen) producenten en zakelijke afnemers met als doel een structurele afzetrelatie. Dit gaat in de eerste plaats om het creëren van succesvolle verbindingen tussen vraag en aanbod (producent en markt) en het faciliteren hiervan.
Interesse? Producent(organisaties) en zakelijke afnemers kunnen contact opnemen met: bart.kraaijvanger@provincie-utrecht.nl
De provincie Utrecht geeft het goede voorbeeld
Bij onze eigen bedrijfscatering richten we ons in 2023 op een gezonder en duurzamer aanbod. We worden hierbij ondersteund door Greendish. Het is onze ambitie de doelen te halen van de Green Deal 'Eten uit de Korte Keten'.
Onze doelen zijn:
- Meer lokale producten inkopen voor het cateringassortiment;
- Het productaanbod in het bedrijfsrestaurant en de catering CO2-neutraal maken
- door meer plantaardige eiwitten op het menu te zetten;
- door verspilling van voedsel tegen te gaan.
Op 23 januari 2023 hebben wij het JOGG Ambitiedocument - Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen ondertekend. Hiermee onderschrijven we dat we een gezonder en duurzamer voedingsaanbod willen in het provinciehuis, en inspireren we Utrechtse gemeentes om hier ook aan mee te doen. Ten slotte doen we mee met twee campagneweken: de Week zonder Vlees en de Verspillingsvrije Week.
Dutch Food Week – de Waarde-Ring
Dutch Food Week vindt in 2023 plaats van 7 tot en met 14 oktober. Het is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij voedsel. Het is een open podium voor activiteiten van initiatieven en organisaties die bijdragen aan voedselbewustwording. We nemen deel aan de Waarde-Ring 2023. Hierbij worden er per provincie mensen op het podium gezet die zich het afgelopen jaar voor de versterking van de band tussen boer en burger en voor voedselbewustwording ingezet hebben. Zij krijgen hiervoor een provinciale onderscheiding.
Regio Deal Foodvalley: gezonde voedselkeuzes in een gezonde eetomgeving
Binnen de Regio Deal Foodvalley wordt het project ‘Eetomgeving’ uitgevoerd.
Dit project heeft als doel om in de regio Foodvalley in verschillende wijken, MKB’s, horeca en ziekenhuizen en zorginstellingen een gezondere eetomgeving te creëren. 28 restaurants in de provincie doen onder andere mee om te onderzoeken hoe zij hun gasten kunnen verleiden tot het maken van gezonde en duurzame menukeuzes.
Uitvoeringsprogramma 2023
Hierboven beschrijven we een aantal activiteiten en projecten van de Voedselagenda. Benieuwd naar het complete overzicht? Bekijk dan het uitvoeringsprogramma 2023.