Bij de studie naar de N221 tussen de Biltseweg en de Ravensteinselaan is gekeken naar verkeersveiligheid, fietsvoorzieningen, doorstroming en leefbaarheid. Een aantal zaken vraagt om extra aandacht.
- Wegprofiel:
Op het gedeelte tussen de kruising met de Hilversumsestraatweg/Lt. Gen. Van Heutszlaan (N415) en de kruising met de Biltseweg (N234) heeft de weg 2x2 rijstroken. Deze blijven gehandhaafd, maar de vluchtstroken verdwijnen. - Oversteekbaarheid:
Op het traject binnen de bebouwde kom wordt gekeken of de oversteekbaarheid verbeterd kan worden. - Doorstroming:
Voor de kruispunten met de Biltseweg (N234) en de Hilversumsestraatweg/Lt. Gen. Van Heutszlaan (N415) loopt een onderzoek naar de toekomstige doorstroming (tot 2040). Als uit verkeersmodellen blijkt dat die niet voldoende is, vraagt dat om oplossingen. - Doorfietsroute:
De doorfietsroute Amersfoort-Hilversum loopt langs een gedeelte van de weg. Het ontwerp voor de doorfietsroute o deze locatie nemen we mee in de plannen voor de wegaanpassing. - Openbaar vervoer:
Tussen het Alexanderkwartier en de N415 (hectometer 35,5 en 39,9) komt een vrijliggende busbaan. De bus kan dan ongehinderd doorrijden bij opstoppingen. Dit komt de stiptheid in de dienstregeling ten goede. - TOP (Toeristisch Overstappunt):
Ter hoogte van Paleis Soestdijk, aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg (N221), ligt een parkeerplaats: een zogeheten TOP. Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre deze (in de huidige vorm) kan blijven bestaan. - Snelheidsverlaging:
De maximumsnelheid op de N221 tussen de N415 en de Ravensteinselaan wordt 60 km per uur buiten de bebouwde kom, en 50 km per uur binnen de bebouwde kom.
Studie naar wegaanpassingen
Bij de studie zijn verzamelde feiten en cijfers gebruikt, zoals verkeerstellingen, ongevalscijfers, aantal meldingen en klachten en verkeersmodellen. Daarnaast zijn de gemeenten Baarn en Soest geraadpleegd. Ook vinden er gesprekken plaats met belanghebbenden.
Een eerste schetsontwerp is in januari 2024 besproken met de omgeving, met bewoners, bedrijven, landgoedeigenaren en belangengroepen (Natuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Fietsersbond). Op basis van de reacties wordt het schetsontwerp aangepast en voorzien van een kostenraming. Daarna kan het provinciebestuur een investeringsbesluit nemen om de aanpassingen uit te voeren.