Ontwerpatelier Huis Mandala

Woningcorporatie Jutphaas Wonen heeft het expertteam van de Ontwerpateliers Natuurinclusief gevraagd om mee te denken over welke natuurinclusieve maatregelen zij eenvoudig kunnen nemen voor het project Huis Mandala. Het gaat hierbij om het realiseren van 18 appartementen in Vreeswijk (gemeente Nieuwegein) voor jongvolwassenen met het Downsyndroom, in opdracht van de ouders. Algemeen advies voor Huis Mandala is om een integraal ontwerp te maken van gebouw en buitenruimte.

De gegeven adviezen komen voort uit 3 thema’s.

1 Kansen vanuit participatie

Dit project is zo bijzonder omdat het een initiatief is van een groep betrokken ouders. Dit biedt unieke kansen voor het participatief ontwikkelen en beheren van het groen. Daarnaast kunnen natuurlijk de bewoners zelf, maar ook omwonenden en anderen hieraan bijdragen. Zo worden niet alleen de beheerkosten geminimaliseerd, maar ook de investeringskosten. Dit dankzij het inzetten van ‘sociaal kapitaal’ en de mogelijkheden voor het gebruik van restmateriaal. Een andere positieve bijkomstigheid is dat er een veilige omgeving (sociale waarde) ontstaat.

2 Gebouwgebonden maatregelen

Het bestaande ontwerp biedt mogelijkheden voor de aanleg van een (slim) blauw-groen-geel dak. Een multifunctioneel dak biedt kansen voor biodiversiteit, waterberging, isolatie, verkoeling, opvangen van fijnstof en de opwek van zonne-energie. Ook een groene gevel geeft hier kansen. Deze gevel absorbeert geluid, zuivert lucht, zorgt voor een beter leefklimaat en is goed voor de biodiversiteit. Voor groene daken en gevels zijn diverse subsidiemogelijkheden.

Daarnaast is het advies om bij de bouw van Huis Mandala rekening te houden met ruimte voor vogels, vleermuizen en insecten in/op de gevel en op/bij het dak en te zorgen voor de bijpassende inheemse beplanting. Tot slot moeten in Nieuwegein sinds 2018 alle nieuwbouwwoningen zijn losgekoppeld van het riool. Drinkwater wordt bespaard door het regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van de tuin.

multifunctionele daken
multifunctionele daken.

3 Mogelijkheden in de buitenruimte

Omdat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met extreme neerslag is het een verstandig om zo min mogelijk verharding toe te passen, zodat het regenwater goed de bodem in kan zakken. Een tussenoplossing is bijvoorbeeld halfverharding voor parkeerplaatsen of open verharding met beloopbaar groen. Ook is het advies om gebruik te maken van inheemse beplanting. Zo sluit je aan op de bestaande soorten en het ecosysteem van de omgeving. Door bij de aanleg hiervan gebruik te maken van de grond die wordt weggegraven voor de bouw bespaar je niet alleen kosten, maar behoud je ook het bijbehorende bodemleven.



Een groene erfafscheiding met plukhagen is een mooi alternatief voor hekken, meestal goedkoper en beter voor de biodiversiteit. Het ontwerpteam raadt aan om verschillende soorten bessen te gebruiken. Deze hagen kunnen het hele jaar groen zijn en de combinatie van soorten verlengt de pluktijd.

Voor waterberging zijn meerdere mogelijkheden besproken: een wadi, infiltratiekratten, regentonnen of een regenvijver. De keuze hierin hangt af van de wensen voor watergebruik, en de toegankelijkheid en veiligheid van de bewoners.

Om het beste uit de tuin te halen en de bewoners zo goed mogelijk te laten genieten, raden de experts aan om verschillende soorten buitenruimten toe te passen en verschillende plekjes te creëren. Denk hierbij aan kijkgroen, gebruiksgroen en wild groen.

Voordelen

Voordelen van bovenstaande maatregelen zijn:

  • waardevermeerdering
  • besparing op aankoop/onderhoudskosten
  • besparing op (koel)installaties
  • besparing op elektriciteitskosten door zonnepanelen
  • gezondere leefomgeving voor mens en dier
  • groen in de tuin biedt voedsel voor insecten - en daarmee voedsel voor andere diersoorten - en is aangenaam voor bewoners.

Meer weten over dit project? Neem eens een kijkje op de website van Huis Mandala.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Stuur dan een e-mail naar samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl. De projectleider neemt dan contact met je op.