Het Utrechtse deel van het Groene Hart heeft een zeer divers landschap met tegenstellingen.
Rust en reuring
Rust en weidse open weidegebieden zijn de essentie, maar er zijn ook dynamische zones met economische dragers en transportassen. Vroeger waren dat vooral de rivieren en hun oevers, tegenwoordig zijn dat wegen, spoorlijnen en kanalen. Naast de openheid heeft de aanleg van buitenplaatsen geleid tot landschappen met monumentale bebouwing en oude parkbossen, die juist intiem en besloten zijn. In het Groene Hart vinden we verder naast groen ook boerderijlinten, dorpen en grotere steden als Woerden en Mijdrecht. Nationaal Landschap het Groene Hart vervult een belangrijke functie als recreatiegebied voor de steden die er omheen liggen en ontleent daar mede haar bestaansrecht aan. Deze recreatieve functie zorgt voor reuring.
Kernkwaliteiten
- openheid
- (veen)weidekarakter, inclusief strokenverkaveling, lintbebouwing, etc.
- landschappelijke diversiteit
- rust en stilte
Ambities
Centraal staat het versterken van de diversiteit op het schaalniveau van de verschillende typen landschap. Daarbij worden de kernkwaliteiten gerespecteerd en benut om de contrasten tussen de verschillende typen landschap te behouden en versterken. De focus ligt op het behouden, benutten en versterken van de contrasten tussen:
- openheid en intimiteit
- rust en reuring
- oude en nieuwe overgangen
Bekijk het gebiedskatern Groene Hart (pdf, 39MB) en de ambitiekaart (pdf, 3,3MB) van Het Groene Hart. U kunt ook het koepelkatern van de Kwaliteitsgids (pdf, 1MB). De katernen en ambitiekaarten van de andere gebieden vindt u bij Downloads.