Sommige activiteiten of projecten kunnen leiden tot neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden. Denk hierbij aan de aanpassing van een weg, de bouw van woningen, het uitbreiden van een veehouderij of het ondernemen van industriële activiteiten. Soms moet u voor zo een project of activiteit een natuurvergunning aanvragen. Dat staat in de Wet natuurbescherming. Daarin staat dat activiteiten en projecten de beschermde natuur niet mogen verslechteren. Op onze webpagina over natuurvergunningen leest u hoe dat in zijn werk gaat.
Contact
Wilt u contact met ons over de toekomst van het Utrechtse landelijk gebied en/of de stikstofreductiedoelen?
- Vragen over de aanpak stikstof in Utrecht en over het aanbieden of kopen van stikstofruimte kunt u sturen naar landelijkgebied@provincie-utrecht.nl.
- De subsidies die de provincie Utrecht aan agrariërs verstrekt, vindt u in het subsidieloket.
- Wilt u een vergunning aanvragen voor een activiteit die schadelijk is voor beschermde Natura 2000-gebieden, bijvoorbeeld doordat er stikstof bij vrijkomt? Raadpleeg dan eerst de pagina Vergunning Wet natuurbescherming – Gebiedsbescherming (Natura 2000).
- Heeft u voor 29 mei 2019 een PAS-melding gedaan en moet u alsnog een vergunning aanvragen? Raadpleeg dan de pagina over het legalisatieprogramma PAS-meldingen op Aanpakstikstof.nl.
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt subsidies voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van agrarische ondernemingen.
Nieuws
Meer nieuws over stikstof-
Provincie Utrecht reageert hoopvol op advies Remkes
In zijn rapport schrijft Remkes dat "vooralsnog" moet worden vastgehouden aan de stikstofdoelstellingen voor 2030. Ook geeft hij denkrichtingen en adviezen over hoe die doelen gehaald kunnen worden.