Welke vrouw ontvangt de eerste Bakhuis Wolters onderscheiding?

De provincie Utrecht reikt op 5 maart aanstaande de Bakhuis Wolters Prijs uit aan een vrouw die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder.

zicht op Utrecht met provinciehuis in de verte

De Bakhuis Wolters prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt. Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder en echt het verschil heeft gemaakt. Provinciale Staten vinden het belangrijk dat deze vrouwen, die ook een voorbeeld zijn voor anderen, hiervoor erkenning krijgen. En een bijbehorende onderscheiding verdienen. Er is momenteel geen podium voor vrouwen in Utrecht waar hun inzet wordt erkend en gezien. Daarom wordt deze prijs in 2021 voor het eerst uitgereikt, zodat er erkenning komt voor deze prestatie.

Nog steeds ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

In maart 2020 hebben Provinciale Staten besloten de Bakhuis Wolters prijs in het leven te roepen. De reden is dat Nederland 11 plekken gezakt is op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, een ranglijst over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Provinciale Staten vinden dat een gemiste kans. Provinciale Staten Utrecht bestaan zelf voor de helft uit vrouwen en geven daarmee het juiste voorbeeld.

Er zijn veel vrouwen in de provincie die zich inzetten voor de maatschappij. Deze vrouwen zijn een goed voorbeeld voor anderen. Er is momenteel geen podium waar hun inzet wordt gezien en erkend. Op 8 maart is het internationale vrouwendag, een mooie gelegenheid om in diezelfde periode ook deze prijs uit te reiken.

Uitreiking prijs op 5 maart om 15.30 uur

De uitreiking van de Bakhuis Wolters prijs is op 5 maart om 15.30 uur, een paar dagen voor de internationale vrouwendag. U kunt de ontwikkelingen volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn met de hashtag #BWprijs21. De uitreiking wordt live uitgezonden via het Youtube kanaal van de provincie. Meer informatie volgt.

Jury

De jury bestaat uit vier vrouwen met een zeer diverse achtergrond. Het zijn Barnita Bagchi, Universitair hoofddocent en docent in Utrecht. Angela Maas, geboren en getogen in Utrecht en Nederlands cardioloog en de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland. Ze noemt zich ‘cardiofeminist’. Roosmarijn Reijmer, een Nederlands diskjockey. Ze werkte van 2007 tot en met 2017 voor de VPRO op NPO 3FM en was ook enige jaren op KX Radio te horen. Sinds 10 april 2020 is ze terug bij NPO 3FM als muziekcoördinator. En als laatste Lyke Veen, het jongste vrouwelijke Statenlid van Provinciale Staten. Zij is Statenlid voor D66.

Iemand voordragen? Tot en met 10 februari

U kunt een vrouw uit de provincie Utrecht voordragen. Dat mag bij voorkeur in een e-mail naar statengriffie@provincie-utrecht.nl, met een motivatie van maximaal drie alinea’s en eventuele foto’s. Uiteindelijk worden drie deelnemers genomineerd. Van de genomineerden wordt een video gemaakt. Er kan maar één persoon winnen. De sluiting van de aanmeldingen is op 11 februari.

Criteria

Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder echt het verschil heeft gemaakt.

Prijs

De prijs bestaat uit een speciaal voor deze uitreiking ontworpen kunstwerk. Er is geen geldprijs beschikbaar.

Voor persinformatie:
rijna.de.groot@provincie-utrecht.nl06 20 23 13 70

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11