Om de identiteit van het bijzondere Utrechtse landschap in stand te houden en te versterken, worden de komende jaren meer kleine houtige landschapselementen aangelegd.
De provincie Utrecht ziet de noodzaak om te werken aan de stikstofreductiedoelen zoals beschreven in de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied, maar verlangt wel op een aantal punten meer duidelijkheid van de ministers.
Hoe ziet een duurzaam en klimaatbestendig landelijk gebied, met toekomst voor de landbouw, voldoende ruimte voor de natuur en een gezond woon- en een werkklimaat eruit? Dat was het onderwerp van informatieavonden in Doorn en Lexmond.
Om de biodiversiteit in het landelijk gebied te verbeteren, is het belangrijk dat de landbouw natuurinclusief wordt. Staatsbosbeheer draagt de komende jaren het beheer van 80 hectare natuur in polder Demmerik over aan agrariërs, zodat zij hun bedrijf meer natuurinclusief kunnen maken.
De provincie Utrecht wil de komende jaren nog meer agrariërs ondersteunen met een plattelandscoach. Het project bleek afgelopen jaar zo succesvol dat het tot mei 2026 wordt verlengd.
De provincie Utrecht reageert op de hoofdlijnenbrief van minister van der Wal: ‘Goed dat er stappen worden gezet, maar zorg voor voldoende draagvlak en vertrouwen’.
Provinciale Staten van Utrecht hebben de ‘Regionale Veenweiden Strategie Utrechtse Veenweiden’ vastgesteld. In de strategie staat hoe tot 2030 de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems en de bodemdaling verminderd kunnen worden.