Wilt u een verhard schoolplein omzetten naar een meer groene, natuurrijke speel- en leeromgeving? De provincie Utrecht biedt bassischolen subsidie aan voor de realisatie van groene schoolpleinen.
Op deze pagina leest u alles over vouchers voor groene schoolpleinen. De voucher is 15.000 euro waard en in sommige gevallen zelfs 20.000 euro. Let op: als u een voucher aanvraagt kunt u niet ook nog een reguliere subsidie aanvragen.
Voorgesprek
Vraag voordat u de voucher aanvraagt een voorgesprek aan. In dit gesprek kijken we samen of het idee voldoet aan de voorwaarden. We kijken zo gewenst ook mee met de conceptaanvraag en geven tips voor de definitieve aanvraag.
Wilt u een voorgesprek aanvragen?
- Tot en met 31 maart: Neem contact op met het Servicepunt Utrechtse schoolpleinen.
- 1 april en later: Neem contact op via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.
Hulp bij de voorbereiding
Tot en met 31 maart kunt u nog steun krijgen van het expertteam van het Servicepunt Utrechtse Schoolpleinen. De experts bieden onder andere ondersteuning aan rondom:
- Het ontwerpproces.
- Het participatietraject met kinderen, leerkrachten en ouders.
- Het vinden van financiële mogelijkheden.
De voucher is bedoeld voor basisscholen of hun vertegenwoordigers (koepelorganisaties).
U kunt geld aanvragen voor de aanleg van een groen schoolplein. Als u geld aanvraagt voor een groen schoolplein, dan mag u ook de kosten voor voorbereidende activiteiten opvoeren. Het gaat dan om het opstellen van een ontwerp en voor een vijf jarig beheer- en onderhoudsplan.
Speeltoestellen en structuren waarmee of waarop kinderen kunnen spelen komen niet in aanmerking voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan een klimrek, glijbaan of wipkip.
Speelaanleidingen die bijdragen aan een natuurrijke speel-en leeromgeving, zoals stapstenen, wilgentunnels en waterpompen, komen wél in aanmerking voor subsidie.
Het nieuwe schoolplein moet een substantiële bijdrage leveren aan minimaal twee van de drie hoofddoelen: meer biodiversiteit, een gezondere leefomgeving en betere klimaatbestendigheid.
Aanvullend moet een project voldoen aan de volgende voorwaarden:
- U moet de activiteit binnen 24 maanden na verstrekking van de subsidie uitvoeren.
- Als de activiteit (gedeeltelijk) op grond van anderen wordt uitgevoerd dan is schriftelijke toestemming van de grondeigenaar nodig.
- Is een vergunning of ontheffing nodig, dan moet deze op het moment dat de activiteit start aanwezig en op orde zijn.
- Voor elk schoolplein kunt u maar één keer subsidie aanvragen. Koepelorganisaties kunnen voor iedere school in hun organisatie een aparte subsidieaanvraag indienen.
- U moet de aanvraag indienen voordat de aanleg van het groene schoolplein start. Met het ontwerp en het beheer- of onderhoudsplan mag u al wel begonnen zijn.
- De beplanting moet voor minimaal 50 procent uit inheemse beplanting bestaan en/of uit beplanting die aantoonbaar een bijdrage levert aan de biodiversiteit. De beplanting mag niet invasief zijn. Meer uitleg over de beplanting staat in de toelichting van de subsidieregeling onder ‘artikel 1.3 Algemene criteria’, lid 2 ‘voorwaarden aan beplanting’. Voorbeelden van inheemse beplanting vindt u op onze plantenlijst (pdf).
- U moet omschrijven hoe het beheer voor vijf jaar geborgd is.
Criteria voor de schoolpleinen
- De inrichting van het groene schoolplein draagt bij aan het voorkomen van regenwateroverlast en droogte, bijvoorbeeld door verharding te verwijderen. Laat ook het regenwater waar mogelijk zichtbaar infiltreren in de bodem (bijvoorbeeld door middel van gootjes, infiltratievelden, waterpleinen, wadi's en dergelijke).
- Een deel van de beplanting is eetbaar en draagt hiermee bij aan bewustwording van gezonde voedselkeuzes (fruitbomen, bessenstruiken, kruiden, moestuin et cetera).
- De schoolkinderen krijgen een actieve rol bij het beheer en onderhoud van het schoolplein.
- Het groene schoolplein voldoet verder aan minstens drie van de volgende vijf voorwaarden:
- De speelomgeving is divers.
- De inrichting van het schoolplein is voorzien van voorzieningen om de biodiversiteit/fauna te bevorderen.
- De inrichting van het schoolplein draagt bij aan het voorkomen van hittestress door middel van het creëren van schaduw.
- School- of buurtkinderen en hun ouders of verzorgers zijn vanaf het begin bij het ontwerpproces betrokken.
- Het gebruik van het schoolplein is geïntegreerd in het lesprogramma: Inspiratie hiervoor is te vinden op het Servicepunt Utrechtse Schoolpleinen.
- Minimaal 50 procent van het groene schoolplein heeft een natuurlijk, inheems groen karakter.
Voor een verdieping op bovenstaande opsomming, zie de toelichting bij de regeling, paragraaf 2.2
Het bedrag van de voucher is afhankelijk van de wijk waar het schoolplein ligt.
- Een schoolplein in een versteende wijk, of in een wijk met een lage sociaal- economische status krijgt een vast bedrag van 20.000 euro.
- Een schoolplein elders krijgt een vast bedrag van 15.000 euro.
In welke wijk ligt het schoolplein?
- Op de kaart Groen in de Buurt kunt u checken welke wijken als 'versteende wijk' worden gezien: dit zijn de wijken met label F op de kaart.
- In de bijlage ‘Lage SES wijken’ in de regeling, vindt u een tabel met lage SES-WAO scores per postcode.
De rest van de subsidiabele kosten mogen gefinancierd worden vanuit andere subsidieregelingen (van de provincie Utrecht of andere organisaties). 'Stapeling' met subsidies of fondsen is dus toegestaan.
Let op: het is niet mogelijk om bínnen deze subsidieregeling zowel een voucher als een reguliere subsidie voor een groen schoolplein aan te vragen.
Tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval niet:
- Kosten voor benodigde vergunningen en/of ontheffingen.
- Reguliere kosten voor onderhoud of vervanging.
- Kosten voor het aanleggen van kunstgras.
- Kosten voor de aanschaf, plaatsing en keuring van sporttoestellen of speeltoestellen. (Zie ook onder de kop ‘waarvoor kan een subsidie aangevraagd worden’)
U dient een subsidieaanvraag in via het online aanvraagformulier onderaan deze pagina. Zorg dat de aanvraag volledig is ingevuld en dat alle verplichte bijlagen zijn bijgesloten (zie hieronder). De aanvraag is formeel ingediend wanneer u het digitale aanvraagformulier heeft ondertekend.
Informatie en bijlagen die nodig zijn bij de aanvraag
Voor de aanvraag heeft u de volgende informatie nodig:
- Gegevens van de aanvrager.
- IBAN bankrekeningnummer van de (hoofd)aanvrager. Het bankrekeningnummer moet op naam van de aanvrager staan. Als u de aanvraagt indient namens een basisschool, mag het bankrekeningnummer niet van de overkoepelende scholenorganisatie zijn.
- Algemene en inhoudelijke projectgegevens (inclusief tijdsplanning).
- Ondertekening. De aanvraag kunt u ondertekenen met eHerkenning. Als u hierover niet beschikt mag u ook de aanvraag uitprinten en ondertekenen. Deze moet u dan apart nasturen via e-mail.
- Vijf jarig beheerplan of een omschrijving van het beheer voor de komende vijf jaar.
- Het aantal vierkante meter oppervlak dat u gaat aanpakken, ontharden en vergroenen (al dan niet met inheemse planten).
Bijlagen die u nodig heeft
- Het belangrijkste om op te sturen bij de aanvraag voor een voucher is een offerte van een partij die de werkzaamheden uitvoert, bijvoorbeeld een natuureducatie-expert of een hovenier. Let op:
- Uit de offerte moeten minimaal de gemaakte producten, het gebruikte materiaal en het aantal uren blijken;
- en het totale bedrag van de offerte moet minimaal gelijk zijn aan het bedrag van de voucher. Om aan dat bedrag te komen mag u ook meerdere offertes opsturen.
- Drie foto’s van de situatie vóór aanvang van het project. Geef een overzicht van het hele terrein.
- Bewijs dat de beplanting inheems/biodivers is. Bijvoorbeeld een plantenlijst of beplantingsplan. Maar u kunt het ook bewijzen met een opdrachtbrief aan een hovenier of een offerte waarop staat welke planten er worden gebruikt.
- Een ontwerp, als deze er is.
- Wanneer u de aanvraag niet met eHerkenning ondertekent: uittreksel Kamer van Koophandel (KvK) (niet ouder dan 6 maanden).
- Als u gemachtigd bent om de aanvraag namens een rechtspersoon in te dienen: machtiging intermediair of penvoerder (van toepassing bij samenwerkingsverbanden).
- Als u een vergunning of ontheffing nodig heeft, voeg deze dan toe als bijlage als u deze al heeft gekregen. Heeft u de vergunning of ontheffing nog niet? Zorg dan dat u deze voor de start van de activiteit nastuurt via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl. Op het moment dat de activiteit start moet de vergunning of ontheffing aanwezig en op orde zijn.
- In het geval dat de activiteit (mede) op grond in eigendom van iemand anders wordt uitgevoerd: stukken waaruit toestemming van de eigenaar blijkt.
Let op: de totale omvang van alle bijlagen die u bij een aanvraag uploadt, kan niet meer dan 20MB zijn. Bijlagen die niet binnen de 20MB passen, kunt u mailen naar subsidies@provincie-utrecht.nl. Vermeld in de mail duidelijk het kenmerknummer (bijvoorbeeld: 92525252). Deze is te vinden in de ontvangstbevestiging die u krijgt na verzending van de subsidie aanvraag.
Meer informatie over het aanvraagformulier en de gewenste bijlagen vindt u op de pagina 'Hoe kunt u subsidie aanvragen?''.
Tip: bekijk voorafgaand aan de indiening het aanvraagformulier. Deze is ook tussentijds op te slaan.
Na indiening controleert de provincie de aanvraag eerst op volledigheid. Daarna volgt een inhoudelijke beoordeling.
We streven ernaar de beoordeling van subsidieaanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Maximaal duurt dit 26 weken. Als de aanvraag is goedgekeurd, duurt het ongeveer een maand voordat u het geld ontvangt.
Is het initiatief een project met een zichtbaar resultaat? Stuur dan na afronding drie foto's van het eindresultaat. Als er een officieel openingsmoment is dan horen wij dit ook graag. Mail hiervoor naar klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.
Er zitten voorwaarden aan de subsidie. Die staan in de brief (de beschikking) die u via e-mail ontvangt. Als er bijvoorbeeld iets wijzigt in het project moet u dit altijd overleggen met de provincie. Meer informatie staat op de pagina wat u moet doen na de verleningsbeschikking?
Tijdens het voorgesprek kunnen we uw vragen beantwoorden. Zie de informatie onder de kop 'voor wie' om een voorgesprek aan te vragen.
De provincie Utrecht heeft een Servicepunt Utrechtse schoolpleinen. Op de website Utrechtse Schoolpleinen vindt u inspiratie en antwoorden op praktische vragen, zoals:
- Hoe begin ik en welke stappen moet ik doorlopen?
- Welke elementen horen op een groen schoolplein?
- Hoe financier ik een groenschoolplein?
- Waar vind ik lesmateriaal?
Heeft u andere vragen over groene schoolpleinen: neem dan contact op met de helpdesk via info@utrechtseschoolpleinen.nl.
Ga voor meer informatie over groene schoolpleinen naar Utrechtseschoolpleinen.nl
Deze subsidie aanvragen
Kies in het aanvraagformulier voor 'Paragraaf 2 Vouchers groen schoolplein'.
Het aanvraagformulier hoeft niet in één keer ingevuld te worden, maar kan ook tussentijds worden opgeslagen en later worden aangevuld en/of gewijzigd.