Wanneer u buiten de bebouwde kom houtopstanden wilt vellen dan worden hier door de Wet natuurbescherming (Wnb) en de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht 2021 eisen aan gesteld. Deze eisen kunt u teruglezen in artikel 4.1 tot en met 4.5 van de Wnb en paragraaf 6.2 van de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht 2021.
Met vellen worden alle activiteiten bedoeld die een boom of andere houtopstand ontsieren, ernstig beschadigen of tot de dood van de houtopstand kunnen leiden. Dit omvat kappen, rooien of verplanten en ook het kandelaberen of snoeien van meer dan 20% van de kroon of het wortelstelsel.
Met de Vergunningchecker kunt u uitzoeken welke verplichtingen voor u van toepassing zijn.
Wanneer uit de vergunningchecker blijkt dat u een melding moet doen voor de geplande kap, dan verplicht de Wnb u minstens 4 weken voor de kap een melding in te dienen bij de provincie Utrecht via het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden). Gebruik het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden) post als u het formulier na het invullen wilt printen en via de post naar de provincie wil sturen.
De provincie kan een kapmelding verbieden middels een kapverbod. Als hiervan sprake is, ontvangt u hierover binnen 4 weken na ontvangst van de melding bericht.
Het kappen van bomen is voor omwonenden vaak een gevoelig onderwerp. Wij vinden het belangrijk dat uw voornemen tot kappen van te voren is afgestemd met belanghebbenden. Wij vragen u omwonenden en andere belanghebbenden zoveel mogelijk te betrekken bij uw plannen en daar waar mogelijk ook overeenstemming te bereiken.
Herplantplicht, hoe kan er aan worden voldaan?
Wanneer er bomen gekapt worden of teniet gaan volgt er vanuit de Wnb automatisch een herplantplicht. Binnen 3 jaar na de kap moet er ter plaatse worden herplant door de eigenaar van de gronden. De delen die na herplanting niet zijn aangeslagen moeten binnen 3 jaar zijn vervangen. De (her)beplantingen dienen uitgevoerd te worden op bosbouwkundig verantwoorde wijze. Er kan ook aan een herplantplicht worden voldaan door middel van natuurlijke verjonging, dit kan echter alleen als het terrein voldoet aan een aantal voorwaarden. Vereisten aan de herplant zijn terug te vinden in artikel 6.2.1 en 6.2.2 van de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht. De provincie kan u hierbij adviseren. De RUD Utrecht handhaaft het naleven van de wet en regelgeving.
Wanneer er niet ter plaatse kan worden herplant kan een aanvrager een verzoek tot compensatie doen en zo de herplant op een andere locatie realiseren. Bij een compensatie hanteert de provincie een toeslag in het aantal terug te planten bomen/are. Wil de aanvrager gebruikmaken van deze mogelijkheid dat moet hij ontheffing vragen van de plicht tot herplant op de locatie waar de houtopstand geveld is. De ontheffingsaanvraag kan tegelijk met de kap of later worden ingediend middels het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden). Gebruik het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden) post als u het formulier na het invullen wilt printen en via de post naar de provincie wil sturen.
Een ontheffing van de herplantplicht wordt uitsluitend verleend voor het realiseren van open natuur met een hoge biodiversiteit. De hiervoor geldende criteria staan in de Bos Heide Notitie (pdf, 2,9 MB). Gebruik voor het vragen van uitstel het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden). Gebruik het Wnb aanvraagformulier (houtopstanden) post als u het formulier na het invullen wilt printen en via de post naar de provincie wil sturen.