Bakhuis-Woltersprijs 2022

Soha Surour is de winnaar van de Bakhuis-Woltersprijs 2022. Dat heeft de jury bekendgemaakt in een speciale uitzending op RTV Utrecht. “Ik ben heel blij dat het werk van mijn stichting It’s My Child gezien en gewaardeerd wordt”, aldus Soha die de trofee op Internationale Vrouwendag in ontvangst nam.

Soha Surour tijdens de uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs 2022
Winnaar Soha Surour tijdens de uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs 2022.

De Bakhuis-Woltersprijs is een onderscheiding van de Provinciale Staten in Utrecht. Deze prijs is voor een persoon die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. Een jury koos uit tientallen voordrachten van inwoners uit de provincie drie genomineerden. Naast winnaar Soha Surour waren dat sociologe Ebru Aydin en kunstenares Joyce Overheul.

Het bijzondere werk van Soha en It’s My Child

Soha Surour is de oprichter en directeur van de stichting It’s My Child die actief is in de Utrechtse wijk Overvecht en Zeist. Het doel van haar stichting is om (migranten)ouders te motiveren, te stimuleren en te begeleiden om hun ouderlijke rol in een nieuwe omgeving te herpakken en in te vullen.

Deze gedachte komt voort uit de eigen ervaring van Soha. Ze zag zes jaar geleden als Palestijnse vluchtelinge hoe haar kinderen, sneller dan zijzelf kon bijbenen, zich de taal en gewoontes in Nederland eigen maakten.

De onzekerheid die dat met zich meebrengt probeert Soha bespreekbaar te maken door samen te werken met scholen en door ouders met elkaar ervaringen uit te laten wisselen. Hoewel It’s My Child openstaat voor alle ouders, zijn het in de praktijk vooral de moeders die profiteren van deze activiteiten.

Van links naar rechts: juryvoorzitter Devika Partiman, Bakhuis-Woltersprijswinnaar Soha Surour en presentator Jet Verheijen
Van links naar rechts: juryvoorzitter Devika Partiman, Bakhuis-Woltersprijswinnaar Soha Surour en presentator Jet Verheijen

“Wat opvalt in het werk van Soha is dat ze niet alleen zelf impact maakt, maar ook een olievlek om zich heen realiseert”, aldus juryvoorzitter Devika Partiman. “Ze creëert met haar stichting een beweging die niet alleen uit haarzelf bestaat. Het heeft een blijvende impact op anderen waarin ze haar eigen verhaal heeft omgezet in iets groters. Haar werk is een voorbeeld voor heel de provincie, maar zeker ook voor daarbuiten!”

Nomineren, voorstellen en uitverkiezing

De provincie Utrecht wil met de Bakhuis-Woltersprijs de beweging voor vrouwenemancipatie aanmoedigen en personen die daar een bijdrage aan leveren een podium bieden. Inwoners konden voor deze prijs kandidaten aandragen. Vervolgens mochten drie genomineerden, die werden uitgekozen door een jury, zich voorstellen met een video. Daarna ging de jury in beraad. Op dinsdag 8 maart werd de winnaar bekendgemaakt.

Soha Surour

Bakhuis-Woltersprijs 2022: Soha Surour.

Ebru Aydin

Bakhuis-Woltersprijs 2022: Ebru Aydin.

Joyce Overheul

Bakhuis-Woltersprijs 2022: Joyce Overheul.