De Grebbedijk beschermt 250.000 bewoners tegen hoog water. Voor een veilige toekomst wordt de dijk versterkt. De plannen voor de dijkversterking liggen vanaf 27 september 2024 ter inzage.
Zwemmers in de officiƫle zwemwaterlocaties lopen geen gezondheidsrisico's door PFAS. Uit recente metingen blijkt dat de stoffen wel in het zwemwater zitten, maar in erg lage concentraties.
In 2020 was het een toevallige vondst: een groot drugslab bij Overberg. De omgeving ervan bleek ernstig vervuild. Het Rijk, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen om het gebied weer schoon te krijgen.
De vraag naar drinkwater in de provincie neemt toe. Tegelijkertijd is bekend dat de huidige bronnen niet toereikend zijn voor de toekomst. Daarom zijn drinkwaterbedrijven met hulp van de provincie op zoek naar nieuwe locaties om drinkwater te winnen.
De ambitie is dat Nederland in 2027 voldoet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). De provincie Utrecht brengt in kaart wat al wordt gedaan om de doelen te halen en waar nog extra stappen nodig zijn.
Schoon drinkwater is van levensbelang en het beschermen van de bronnen van dat drinkwater is daarom essentieel. De provincie heeft daarvoor een programma bewustwording drinkwaterbronnen opgesteld.
Wat speelt er rondom water in de provincie Utrecht? Van stijgende zeespiegels tot waterkwaliteit, deze nieuwe special van de Staat van Utrecht onthult alle uitdagingen waar we mee te maken hebben en krijgen. Daarnaast biedt het een beknopt en helder overzicht van deze verschillende uitdagingen.
De provincie gaat de, met PFAS, verontreinigde bodem (grond en grondwater) op de voormalige Vliegbasis Soesterberg saneren. Dit is nodig om het grondwater niet verder te laten verontreinigen en om deze locatie geschikt te maken voor woningbouw.