Nieuwe natuur realiseren en verbeteren kwaliteit van natuur en landschap
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te versterken, is tussen 1990 en 2012 ruim 5000 hectare landbouwgrond omgevormd tot natuurterrein. In het nieuwe natuurbeleid is afgesproken dat daar vanaf 2013 nog circa 4500 hectare nieuwe natuur bij komt.
Doel van de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) is een bijdrage leveren aan de realisatie van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) en de Groene Contour, de kwaliteitsverbetering van de natuurgebieden in de provincie Utrecht en de uitvoering van natuurherstelmaatregelen in N2000 gebieden. De verordening stelt ook subsidie beschikbaar voor inrichtingsmaatregel voor aandachtsoorten.
Subsidie kan worden aangevraagd door eigenaren of erfpachters die landbouwgrond willen omzetten naar natuur of landschap of eigenaren of erfpachters die de kwaliteit van natuur of landschap willen verhogen, verbeteren en herstellen.
Binnen deze subsidieregeling kan subsidie worden aangevraagd voor verschillende onderdelen:
Subsidie voor functieverandering voor het omzetten van landbouwgrond naar natuurterrein.
Subsidie voor investeringsmaatregelen:
- die nodig zijn voor de realisatie van een natuurbeheer- of landschapsbeheertype op grond die functieverandering heeft ondergaan;
- die nodig zijn voor de verhoging van de natuurkwaliteit of de omzetting van een bestaand natuurbeheertype:
- investeringen die uitvoering geven aan het actief soortenbeleid zoals beschreven in de provinciale Natuurvisie en het daarbij behorende Supplement biodiversiteit;
- die nodig zijn voor de verhoging van de natuurkwaliteit van een habitattype voor zover de investering gericht is op de uitvoering van de PAS-(herstel)maatregelen, onderdeel van het beheerplan en/of de PAS-gebiedsanalyse van het betreffende Natura 2000 gebied;
- die gericht zijn op de stikstof gevoelige leefgebieden van soorten en habitats uit het Specifieke Uitkering (SPUK) Programma Natuur .
Subsidie voor investeringen wordt alleen verstrekt als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- De betreffende maatregelen in het investeringsplan of programma en de wijze waarop de aanvrager voornemens is de (beoogde) beheertypen en habitattypen verder te ontwikkelen en te beheren, dragen naar het oordeel van Gedeputeerde Staten bij aan de realisatie van het investeringsdoel.
- Het investeringsdoel is in overeenstemming met het natuurbeheerplan of beheerplan zoals dat op de datum van aanvraag van de betreffende subsidie gold.
- De maatregelen die het investeringsplan, onderscheidenlijk het programma, beschrijft realiseren deze omzetting, verhoging van de kwaliteit, realisatie of aanleg als vermeld in onderdeel 1. efficiënt en effectief.
- Er is geen aanvang gemaakt met de uitvoering van de inrichtingsmaatregelen vóórdat:
- De taxatie is uitgevoerd, indien de aanvraag voor een investeringssubsidie vergezeld gaat van een aanvraag voor een subsidie functieverandering dan wel;
- De aanvraag voor investeringssubsidie is ingediend, voor zover het andere gevallen dan onder 4.1. betreft.
- De inrichtingsmaatregelen leiden tot een natuurbeheertype of landschapsbeheertype zoals opgenomen en nader beschreven in bijlagen 1 en 2 van de Subsidieverordening.
- Indien de subsidieaanvrager een grote onderneming is heeft de subsidieaanvrager het stimulerend effect van de subsidie aangetoond.
Subsidie voor functieverandering wordt alleen verstrekt als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- De subsidie is bedoeld voor functieverandering als bedoeld in artikel 15.
- De functieverandering dient niet tot uitvoering van wettelijke verplichtingen of een bestaand(e) (publiekrechtelijk) convenant, regeling of afspraak waardoor de aanvrager bij subsidieverlening een bedrag zou ontvangen voor kosten die hij zelf dient te dragen.
- De functieverandering is in overeenstemming met het natuurbeheerplan zoals dat op de datum van aanvraag van de subsidie functieverandering gold.
- De in het realisatieplan beschreven wijze van ontwikkeling en beheer van beheertype draagt naar het oordeel van Gedeputeerde Staten voldoende bij aan de doelstellingen zoals opgenomen in het natuurbeheerplan.
- De productiecapaciteit is in de laatste vijf jaar voor de functieverandering onafgebroken gebruikt en
- De aanvrager een aanvraag tot wijziging van de bestemming in het Omgevingsplan overeenkomstig het te realiseren natuurtype of landschapsbeheertype heeft ingediend bij de gemeente.
De hoogte van de subsidie functieverandering bedraagt voor:
- nieuwe natuur binnen de NNN of de Groene contour in de uiterwaarden van Nederrijn en Lek ten hoogste het verschil in de marktwaarde van de landbouwgrond en de marktwaarde van de grond nadat de functieverandering heeft plaatsgevonden.
- nieuwe natuur binnen de Groene contour buiten de uiterwaarden van Nederrijn en Lek bedraagt 50% van de marktwaarde van de landbouwgrond.
De hoogte van de subsidie voor investeringen, activiteiten en maatregelen bedraagt maximaal 100 % van de subsidiabele kosten. Hiervoor kan jaarlijks één voorschot verstrekt worden, mits er in de beschikking tot subsidieverlening anders is bepaald.
Het verschil tussen Functieverandering en Inrichting is dat het bij functieverandering gaat om het omvormen van landbouwgrond naar natuurgrond. Bij inrichting gaat het om maatregelen om natuur- en landschapsbeheertypen te realiseren. Bij functieverandering daalt de waarde van de grond.
In hoofdstuk 3 van het Openstellingsbesluit natuurbeheer kunt u lezen welke activiteiten de Provincie Utrecht heeft opengesteld. Op de pagina Natuurbeheerplan (NBP) ziet u welke percelen in aanmerking komen voor subsidie functieverandering. Op deze pagina vindt U onder "downloads natuurbeheer" de beheerrichtlijnen voor de verschillende natuurdoelen. Hierin staat wat u moet doen en laten om de nieuwe natuur te ontwikkelen en in stand te houden. Om de gerealiseerde natuur in stand te houden, kunt u gebruikmaken van een andere subsidieregeling, de SVNL (subsidieverordening natuur en landschap). Hiervoor komt u pas in aanmerking in het jaar volgend op de afronding van de inrichting. Dit geldt ook voor de situatie waarin u een bestaand natuurbeheertype hebt omgevormd naar een ander natuurbeheertype.
Ook voor de aandachtsoorten (actief soortenbeleid, supplement biodiversiteit), stelt de provincie subsidie beschikbaar via SKNL. Deze is beschikbaar voor inrichtingsmaatregelen binnen NNN die bijdragen aan de instandhouding van onze aandachtsoorten en hun leefgebieden. Dit kunnen uiteenlopende projecten zijn die ingrijpen op verschillende schaalniveaus. Zoals het verbeteren of uitbreiden van heide, stuifzanden of schraalgraslanden. Het verbinden van leefgebieden of herstel van de waterhuishouding. Maar ook het verhogen van het aandeel dood hout in bossen of aanleg van poelen voor kamsalamander. Voor projecten voor aandachtsoorten die niet via SKNL kunnen, zie: Subsidie biodiversiteit provincie Utrecht, biodiversiteit en leefgebieden bedreigde soorten.
Daarnaast is het nu voor het eerst dat de provincie voor de realisatie van nieuwe natuur in de Groene contour subsidies beschikbaar stelt. Prioriteit voor de realisatie ligt vooralsnog bij de realisatie van de Groene contour in de uiterwaarden van de Nederrijn en Lek. Voor de realisatie van de Groene contour blijft het niet bij de genoemde subsidiemogelijkheden.
In het kader van de Programmatische aanpak Stikstof (PAS) kan er subsidie worden aangevraagd om de gevolgen van de stikstofdepositie op N-2000 gebieden te verminderen. Aanvullend op deze maatregelen is nu ook subsidie mogelijk voor natuurherstelmaatregelen, als onderdeel van de oplossing van de stikstofcrisis. De zgn. Specifieke Uitkering (SPUK) Programma Natuur.
Voor vragen kunt u contact opnemen met het steunpuntnatuur@provincie-utrecht.nl. U kunt van maandag t/m donderdag van 9:00 uur-14:00 uur ook telefonisch contact opnemen met 030 258 90 96.