Windproject in Montfoort/Oudewater

De provincie Utrecht werkt aan een duurzame toekomst. De provincie gaat aan de slag om windenergie mogelijk te maken in het gebied dat grenst aan de gemeenten Montfoort en Oudewater; specifieker: ten zuiden van de A12 langs het spoor ten noorden van Papekop. De provincie werkt hierbij zoveel mogelijk samen met grondeigenaren en omwonenden van het gebied. Kijk voor een globale impressie van het gebied op de kaart hieronder, of bekijk de online kaart met windgebieden in de provincie Utrecht: Gebieden windenergie.

Kaart met daarin aangegeven het kansrijke windgebied op de grens van Montfoort en Oudewater
Het beoogde gebied voor windenergie op de kaart

De keuze voor dit gebied

De provincie kiest voor dit gebied omdat hier de mogelijkheid is om meerdere windmolens bij elkaar te zetten langs infrastructuur. Het wind project volgt dan de lijn van de plannen voor windenergie in Utrecht en Woerden langs de A12. Zo hoeven we niet te kiezen voor meerdere locaties met losse windmolens en raakt het landschap niet versnipperd.

Bij het maken van de keuze hebben we ook gekeken hoe ver gemeenten gevorderd zijn met plannen voor duurzame opwek. Voor Oudewater geldt dat het een van de enkele gemeenten in de regio is die nog geen vergunningen voor grootschalige opwek op land heeft verleend. Op dat gebied is de gemeente dus minder ver dan de meeste andere gemeenten. Voor het zonneveld waar de gemeente mee bezig is in dit gebied, is nog geen vergunning verleend en kon dus op de peildatum voor het nakomen van de RES-afspraken (1 januari 2025) niet worden meegeteld. Het zonneveld hoeft hierdoor overigens geen vertraging op te lopen. Windenergie en zonne-energie passen heel goed bij elkaar en de plannen kunnen elkaar dus versterken, bijvoorbeeld door de elektriciteitsaansluiting te delen (cablepooling).  

Weidevogels

Het gebied grenst aan een weidevogelkerngebied. Het is dan ook van belang om de populaties weidevogels zo min mogelijk te schaden. Daarvoor wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van soorten, de vliegbewegingen en het broedgedrag. Het onderzoek moet aantonen dat de komst van de windmolen geen effect heeft op de instandhouding van de populatie. Sommige soorten vogels laten zich niet verstoren, andere vogels houden meer afstand tot windturbines.  

Het is niet helemaal te voorkomen dat er enkele vogelslachtoffers vallen. Elk vogelslachtoffer is er natuurlijk een teveel dus er is voortdurend onderzoek naar methoden om slachtoffers te voorkomen, bijvoorbeeld door cameradetectie of door de windmolens stil te zetten gedurende het baltsseizoen.  

Gezondheid

Bij de concrete uitwerking van het plan houden we in de gaten dat hinder en mogelijke effecten voor gezondheid voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt worden. We volgen hierbij de normen van de Rijksoverheid. Het Rijk werkt momenteel aan nieuwe normen voor geluid, slagschaduw en afstand. Die houden we natuurlijk in de gaten. In een eerder stadium, bij de keuze van de meest kansrijke gebieden voor windenergie, is rekening gehouden met de ontwerpnormen. Meer weten over de normen en gezondheidsaspecten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen

Minimaal 50 procent lokaal eigendom

De provincie wil dat de omgeving van een windproject kan meeprofiteren van de opbrengsten van de windenergie, zodat de omwonenden niet alleen de lasten hebben, maar ook de lusten. De provincie stelt als voorwaarde bij een windproject dat minimaal 50 procent in lokale handen moet zijn. In de praktijk zal dit vaak lopen via een energiecoöperatie of een energiecollectief waar inwoners aan mee kunnen doen.  

Daarbij gaat een deel van de opbrengsten naar een omgevingsfonds, waaruit voorzieningen voor de omgeving worden betaald.  Zo'n omgevingsfonds wordt vaak beheerd door een lokale stichting die beslist over de besteding van het geld.  

Opwarming van de aarde beperken

In 2015 is in het Klimaatakkoord van Parijs heeft de Europese Unie afgesproken om de uitstoot van CO2 te verminderen om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook Nederland heeft dit akkoord ondertekend. Een belangrijke oorzaak van CO2-uitstoot is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarom moet het gebruik daarvan worden verminderd. In de provincie Utrecht hebben verschillende regio’s in de Regionale Energiestrategieën afspraken gemaakt over het opwekken van voldoende duurzame energie per 2030. Om voldoende schone energie te hebben voor alle inwoners is naast zonne-energie en andere energie, ook windenergie noodzakelijk. De provincie Utrecht wil uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale (CO2-neutrale) provincie zijn.

Meer informatie over de redenen om te kiezen voor windenergie en het (participatie)proces dat er aan vooraf gegaan is, leest u op de webpagina Windenergie. 

Proces in vier fasen

Schematisch overzicht van de hieronder beschreven fasen

Agenda

Hieronder zetten we de belangrijkste inspraakmomenten voor u op een rij. Dit overzicht werken we regelmatig bij. 

  • Voorjaar 2025: start fase 2, startbijeenkomsten voor omwonenden en belanghebbenden.
  • Najaar 2025: verwachte start fase 3: uitwerking ruimtelijke aspecten windproject
  • Najaar 2026: verwachte aanvraag vergunning en terinzagelegging ontwerp-projectbesluit
  • Na projectbesluit: beroep

Aanmelden startbijeenkomst

Degenen die een brief hebben ontvangen kunnen zich aanmelden voor de startbijeenkomsten op 31 maart via onderstaande link. Vul het formulier ook in als u op deze dagen niet kunt maar wel op de hoogte gehouden wilt worden van het vervolg of van eventuele extra bijeenkomsten. 

Aanmelden startbijeenkomst

Vragen

Mist u belangrijke informatie of heeft u nadere vragen over dit project? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar windMO@provincie-utrecht.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Proces windenergie en lokaal eigendom.