In de Regionale Energiestrategieën hebben de provincie, de gemeenten en de waterschappen afgesproken dat er in 2030 2,4 terawattuur (TWh) duurzame energie wordt opgewekt in de provincie Utrecht. Genoeg om ongeveer 720.000 huishoudens van stroom te voorzien. Om die doelstelling te kunnen halen is, naast zonne-energie en andere energiebronnen, óók windenergie nodig. Met windenergie erbij dragen we eraan bij dat er in alle seizoenen en op alle tijdstippen voldoende duurzame energie is zonder dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Ook helpt windenergie om duurzame energie betaalbaar te houden. Windenergie is per kilowattuur goedkoper dan zonne-energie. En windturbines nemen netto minder ruimte in beslag.
Het is de taak van de provincie om ervoor te zorgen dat de RES-doelstellingen gehaald worden. De RES-doelstellingen komen uit het Klimaatakkoord van Parijs, dat ook de Rijksoverheid in 2015 heeft ondertekend. Bij het behalen van de RES-doelstellingen werkt de provincie samen met de gemeenten (verenigd in verschillende RES-regio’s).
Meer informatie
-
PlanMER windenergie
In het planMER windenergie provincie Utrecht heeft de provincie de milieueffecten van windturbines onderzocht in 99 onderzoeksgebieden verspreid over de hele provincie. 27 van die gebieden zijn in januari 2024 aangemerkt als meest kansrijk voor windenergie.
-
Burgerforum en inwonerraadpleging
Om verschillende gebieden tegen elkaar te kunnen afwegen is niet alleen een onderzoek uitgevoerd naar de milieu-effecten van windturbines. Er is ook advies gevraagd aan een burgerforum en er is onder de inwoners gepeild wat zij belangrijk vinden als het gaat om het mogelijk maken van windmolens.
-
Regionale Energiestrategieën (RES)
In de Regionale Energiestrategieën maken regionale overheden en maatschappelijke organisaties afspraken over het opwekken van duurzame energie op land, de verdeling van duurzame warmtebronnen en de daarvoor benodigde opslag en energie-infrastructuur.