In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 én een lagere energierekening. Maar wist u dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis? De provincie Utrecht heeft hier in afstemming met isolatiespecialisten en gemeenten een oplossing voor ontwikkeld: Natuurvriendelijk isoleren.
Bij deze nieuwe methode zorgen isolatiebedrijven dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om weg te vliegen vóórdat wordt geïsoleerd. Het isolatiebedrijf zorgt dat er voldoende verblijfplaatsen voor de dieren overblijven. Deze worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. Bewoners hoeven zelf verder niets te doen.
Uitgelicht
-
Folder Natuurvriendelijk isoleren
Wilt u ook energie besparen én de natuur beschermen? Vraag dan aan uw isolatiebedrijf of deze uw woning natuurvriendelijk wil isoleren. Dan heeft u niet alleen een warm huis, maar blijven er ook vogels in de tuin of op het balkon!
Foto: Vivara.nl/nestkasten -
Gemeenten: omgevingsvergunning aanvragen
Met een soortenmanagementplan (SMP) krijgt een gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning op basis van de pre-SMP methodiek. Dat duurt lang en is dus geen directe oplossing. Het pre-SMP wél. Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-SMP brengt de doelen voor verduurzaming en de verantwoordelijkheid voor natuurbescherming samen. Wij ontzorgen u graag en u kunt snel aan de slag.
-
Training isolatiebedrijven
De methode Natuurvriendelijk isoleren hebben we samen met isolatiespecialisten ontwikkeld. Hiermee kunnen isolatiebedrijven kwetsbare vogels en vleermuizen en beschermen én hun klanten daarbij ontzorgen. Wilt u Natuurvriendelijk isoleren ook aanbieden aan uw klanten? Dan kunt u een incompany training volgen.
Contact
Heeft u een vraag over Natuurvriendelijk isoleren? Neem dan contact met ons op via samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl.