Natuurvriendelijk isoleren

In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 én een lagere energierekening. Maar wist u dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis? De provincie Utrecht heeft hier in afstemming met isolatiespecialisten en gemeenten een oplossing voor ontwikkeld: Natuurvriendelijk isoleren.

Bij deze nieuwe methode zorgen isolatiebedrijven dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om weg te vliegen vóórdat wordt geïsoleerd. Het isolatiebedrijf zorgt dat er voldoende verblijfplaatsen voor de dieren overblijven. Deze worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. Bewoners hoeven zelf verder niets te doen. 

Uitgelicht

Utrechtse methodiek natuurvriendelijk isoleren.
Infographic Natuurvriendelijk isoleren Stappenplan voor gemeenten Opstellen van een pre-SMP en een SMP
Infographic Natuurvriendelijk isoleren Stappenplan voor gemeenten Opstellen van een pre-SMP en een SMP.jpg.

Contact

Heeft u een vraag over Natuurvriendelijk isoleren? Neem dan contact met ons op via  samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl.