Uitvoeringsverordening Aankoop van NNN-gronden (UVAN)
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Doel
Met de subsidieregeling “Uitvoeringsverordening Aankoopsubsidie van Natuurnetwerk Nederland (NNN)gronden (UVAN)” is het mogelijk subsidie aan te vragen voor het kopen van (landbouw)grond en het beëindigen van (erf)pachtcontracten van gronden voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het doel van de subsidie is om het NNN te vergroten en daarmee de natuur en de biodiversiteit te versterken.
De UVAN-subsidie kan worden aangevraagd door iedereen die (landbouw)grond wil aankopen voor het ontwikkelen van natuur. Voorwaarde is wel dat u duurzaam natuurbeheer verricht of kunt aantonen dat u duurzaam natuurbeheer zal verrichten. Het terrein dat u wilt aankopen is door de provincie aangewezen als 'te ontwikkelen natuur', “te ontwikkelen natuur zoekgebied” (Groene Contour), “te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)”. De gronden dienen wel te grenzen aan het NNN of aaneengesloten minimaal 5 hectare zijn. In het Natuurbeheerplan, kaart 1, zijn de gebieden die hiervoor in aanmerking komen aangewezen. Buiten deze terreinen is het ook mogelijk om landbouw- en of natuurgronden te kopen. In dat geval is een ecologische onderbouwing nodig, om aan te tonen dat de gronden op termijn kunnen worden toegevoegd aan het NNN. Ook hiervoor geldt dat de gronden dienen te grenzen aan het NNN of aaneengesloten minimaal 5 hectare zijn.
Daarnaast is binnen de genoemde terreinen en voorwaarden ook subsidie mogelijk voor eigenaren van gronden waar bij de aankoop al een (erf)pachter op zat. Het beëindigen van het (erf)pachtcontract is nodig om natuur te maken.
Subsidie voor aankoop kan worden aangevraagd voor het aankopen van een terrein dat door de provincie is aangewezen als 'te ontwikkelen natuur', te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene Contour), te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)'. Ook terreinen buiten het zoekgebied komen in aanmerking mits deze op basis van een ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht geschikt zijn om toe te voegen aan het NNN. U kunt dan 100 procent van de waardevermindering van het terrein vergoed krijgen als u het gaat omvormen naar natuurgebied.
Subsidie voor ontpachting en erfpachtvrij maken van een terrein kan worden aangevraagd door eigenaren van terreinen binnen de hiervoor genoemde gebieden, waar bij aankoop al een (erf)pachter op zat. Beëindiging van de pachtovereenkomst of erfpacht is gewenst om de nieuwe natuur daadwerkelijk te kunnen realiseren. U kunt dan subsidie aanvragen voor het beëindigen van de erfpacht of pachtovereenkomst.
De UVAN-subsidie wordt alleen verstrekt als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- u de subsidieaanvraag indient binnen de indientermijn. De beslissing over de aanvragen vindt plaats op volgorde van binnenkomst.
- u de subsidieaanvraag voor aankoop uiterlijk op de dag voor het passeren van de notariële akte van levering indient.
- u de subsidieaanvraag voor de beëindiging van erfpacht of een pachtovereenkomst uiterlijk op de dag voor de beëindiging van de erfpacht of pachtovereenkomst indient.
- bij uw subsidieaanvraag ook een inrichtingsschets meestuurt. De schets moet bestaan uit:
- een schets van de uitgangssituatie;
- een schets van de te treffen inrichtingsmaatregelen die aansluiten bij prioriteiten op de ambitiekaart (kaart 4) in het natuurbeheerplan;
- de oppervlakte waarop de maatregelen worden uitgevoerd;
- de met de maatregelen beoogde eindsituatie van het terrein, waarbij minimaal het beoogde beheertype en de oppervlakte daarvan worden aangegeven;
- een kaart met ligging percelen.
U kunt subsidie ontvangen voor het aankopen van (landbouw)gronden, ontpachting en het erfpachtvrij maken van gronden.
Voor aankoop
Bij de aankoop van gronden ontvangt u een subsidie van 100% voor de volgende onderdelen:
- de waardevermindering van de grond en kosten voor de taxatie van een onafhankelijke taxateur;
- de kosten voor kadastraal recht en het registratierecht;
- de veiling;
- de notaris;
- bemiddeling;
- de inschrijving in de openbare registers;
- overdrachtsbelasting;
- BTW voor zover niet verrekenbaar;
- de afkoop van landinrichtingsrente (voor zover niet meegenomen in de waardevermindering);
- Kosten van een controleverklaring door een accountant;
- Bodemonderzoek met een maximum van 5000 euro.
Ontpachting en erfpachtvrij maken
Bij ontpachting en erfpachtvrij maken ontvangt u een subsidie voor de volgende onderdelen:
- De kosten voor het vrijmaken van (erf)pacht van het terrein tegen een reële vergoeding, blijkend uit een taxatie door een onafhankelijke taxateur;
- de taxatie door een onafhankelijke taxateur,
- de kosten van de notaris en het doorhalen van het recht van erfpacht.
Als voor het aankopen, afwaarderen of het pachtvrij maken van het terrein al reeds subsidie is verstrekt, wordt de subsidie zoveel verlaagd als noodzakelijk is. Zo voorkomen we een betaling boven de werkelijke kosten of maximale vergoeding op grond van de Europese regels of deze regeling.
U komt voor de UVAN-subsidie in aanmerking als het terrein waarvoor u subsidie aanvraagt in het NNN ligt of aansluit op de begrenzing van het NNN, tenzij de percelen aaneengesloten in omvang minimaal 5 hectare zijn.
Wat als mijn percelen buiten het zoekgebied liggen?
Als u een subsidieaanvraag wilt indienen voor percelen die buiten het zoekgebied liggen, moet u eerst contact op te nemen met de provincie Utrecht via het mailadres: steunpuntnatuur@provincie-utrecht.nl. Deze percelen komen namelijk alleen in aanmerking voor subsidie als uit een onafhankelijke ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht blijkt dat deze percelen geschikt zijn om toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De Kopgroep Akkoord van Utrecht bestaat uit de natuur- & terreinbeherende organisaties, LTO, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de provincie Utrecht als voorzitter. Deze kopgroep houdt zich bezig o.a. bezig met de stand van zaken natuurrealisatie en het NNN.
Voordat u de subsidieaanvraag indient, moet een overzichtskaart worden aangeleverd van de ligging van het perceel of de percelen en de omvang. Daarnaast dient u een ecologische onderbouwing aan te leveren waaruit blijkt dat de percelen op ecologische gronden geschikt zijn om op korte termijn toe te voegen aan het NNN. De provincie Utrecht toetst de ecologische onderbouwing. Indien de provincie met de ecologische onderbouwing instemt, brengt de Kopgroep Akkoord van Utrecht advies uit over het op termijn toevoegen van de percelen aan het NNN.
Als de Kopgroep Akkoord van Utrecht advies geeft, ontvangt u een bewijsstuk. Indien de percelen geschikt zijn om op termijn toe te voegen aan het NNN en u hiervan bericht hebt ontvangen, kunt u de subsidieaanvraag indienen. U dient bij de subsidieaanvraag een bewijsstuk toe te voegen waaruit blijkt dat de Kopgroep Akkoord van Utrecht advies heeft uitgebracht.
Het verschil tussen de UVAN-subsidie en de SKNL-subsidie
Het verschil tussen de UVAN en de SKNL is dat de SKNL-subsidie bedoeld is voor personen of organisaties die al eigenaar zijn van een terrein waar de provincie natuur wil realiseren en dat de UVAN-subsidie bedoeld is voor personen of organisaties die eigenaar willen worden van zo'n terrein. In beide gevallen wordt de daling in waarde van het perceel betaald, dat wil zeggen het verschil tussen de huidige waarde en de toekomstige waarde als natuurgrond, op basis van een onafhankelijke taxatie.
Subsidie voor inrichting
Via de SKNL kunt u ook subsidie aanvragen voor het inrichten van het 'nieuwe natuurgebied'. Een aantal stappen die u moet doen voor de aankoop- of ontpachtingssubsidie zijn ook nodig voor de inrichtingssubsidie. Het is verstandig om bij het steunpuntnatuur@provincie-utrecht.nl aan te geven dat u ook inrichtingssubsidie aanvraagt. Dan kunnen de subsidies goed op elkaar worden afgestemd en hoeft u geen dingen dubbel te doen. Ook kunt u voor beheer van natuurterreinen subsidie aanvragen via de SVNL (subsidieverordening natuur en landschap). Hier komt u voor in aanmerking als de inrichting is afgerond.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie.
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld: bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient u een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen.
Indien u landbouwgrond wilt aankopen op een plek waar volgens het natuurbeheerplan natuur ontwikkeld kan worden, dan kunt u contact opnemen met het steunpunt Natuur, door een e-mail te sturen naar: steunpuntnatuur@provincie-utrecht.nl. Zij helpen u verder, o.a. om te kijken wat voor soort natuur hier moet komen en welke stappen u moet zetten om een subsidie-aanvraag te doen.