Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Let op: het subsidieplafond voor 'groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven' voor 2024 is in zicht. Dat betekent dat subsidieaanvragen die nu nog binnenkomen mogelijk géén kans meer maken. Voor groene schoolpleinen is er nog wel kans op subsidie.
Wilt u de leefomgeving in steden en dorpen groener, gezonder en klimaatbestendiger maken? Vraag dan subsidie aan. Met deze subsidieregeling stimuleert de provincie Utrecht initiatieven op verschillende schaalniveaus en in verschillende fasen: van voorbereiding tot uitvoering van werkzaamheden.
Projecten die in aanmerking komen voor subsidie zijn bijvoorbeeld het vergroenen van bedrijventerreinen, het klimaatadaptief inrichten van sportvelden, of het aanleggen van groene speelplekken, pleinen, buurt-ontmoetingstuinen, voedselbossen. Of de aanleg van biodiverse groene daken vanaf 40 vierkante meter. Maar ook het uitvoeren van onderzoek, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar klimaatbestendige bomen, of een bewustwordingscampagne vallen hieronder.
Wilt u subsidie aanvragen voor het vergroenen van een schoolplein? Kijk dan op Groene Schoolpleinen.
Subsidie kan worden verstrekt aan rechtspersonen. Particulieren komen niet in aanmerking. Rechtspersonen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- verenigingen van eigenaren (VvE's)
- bedrijven
- woningcorporaties
- maatschappelijke organisaties
- stichtingen
- sport-, onderwijs- en kennisinstellingen
- gemeenten
- GGD
Er kan subsidie worden aangevraagd voor initiatieven die de omgeving groener, gezonder en klimaatbestendiger maken. De activiteiten moet ten minste bijdragen aan twee van deze drie hoofddoelen. Zoals bijvoorbeeld (maar niet gelimiteerd tot):
- Ingrepen in de fysieke leefomgeving (inclusief bijbehorende voorbereiding). Denk aan:
- Vervangen van tegels door biodivers groen.
- Maatregelen voor wateropvang en infiltratie, zoals een regenwatersysteem of wadi.
- Aanleggen van schaduwplekken waar je kunt zitten.
- Zorgen voor meer/prettigere wandel- en fietspaden.
- De voorbereiding of aanleg van een biodivers groen dak of groene gevel. Eventueel in combinatie met het versterken van de dakconstructie voor een hoogwaardig groen dak.
- Het opzetten van een bewustwordings- of communicatiecampagne, of het bevorderen van kennis/draagvlak/beleving.
- Het uitvoeren van onderzoek of ontwikkelen van innovaties.
Verdere voorbeeldprojecten zijn te vinden in de toelichting van de subsidieregeling onder ‘artikel 3.1 subsidiabele activiteiten’.
Twijfelt u of uw project in aanmerking kan komen voor subsidie? Neem dan contact op via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl. Hoe meer het idee is uitgewerkt, hoe beter wij een inschatting kunnen maken of het kansrijk is voor subsidie.
Het initiatief moet een substantiële bijdrage leveren aan minimaal twee van de drie hoofddoelen van klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezonde leefomgeving. Aanvullend moet een initiatief voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De activiteit ligt in stedelijk gebied (dit geldt zowel voor stad als dorp). Op de kaart Stedelijk gebied staat met een roze kleur aangegeven welke gebieden dit zijn.
- Voor ingrepen in de fysieke leefomgeving of de aanleg van een biodivers groen dak geldt:
- Dat de beplanting voor minimaal 50 procent uit inheemse beplanting* bestaat en/of uit beplanting die aantoonbaar een bijdrage levert aan de biodiversiteit**. De beplanting mag niet invasief zijn. Zie voor voorbeelden van inheemse beplanting onze plantenlijst (pdf). Voor biodiverse daken gelden aanvullende voorwaarden, zie verderop op deze pagina.
- dat de benodigde vergunningen en ontheffingen aanwezig en op orde moeten zijn.
- dat het resultaat van de activiteit voor minimaal 5 jaar na oplevering onderhouden en in standgehouden wordt.
- De activiteit wordt binnen 24 maanden na verstrekking van de subsidie uitgevoerd.
- Indien de subsidiabele activiteit (mede) op gronden van derden wordt uitgevoerd, dient er sprake te zijn van voorafgaande schriftelijke toestemming van deze partij.
- Indien er sprake is van onderzoek, dan wordt aangetoond dat er een kennislacune is op het onderzochte onderwerp. Verder worden de resultaten open access beschikbaar gesteld. Met open acces wordt bedoeld het beschikbaar stellen van de gegevens zoals beschreven onder het beleid van NWO.
Waar moet een biodivers groen dak aan voldoen?
Een biodivers groen dak moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Geproduceerd en aangelegd conform de richtlijnen van Vereniging Bouwwerk Begroeners – VBB-FLL.
- Begroeiing: minimaal 50 procent van de oppervlakte van het groene dak bestaat uit inheemse kruiden of bloemen, of kruiden of bloemen die aantoonbaar een bijdrage leveren aan de
biodiversiteit. Inheemse sedum mag meegeteld worden bij deze 50 procent. De gebruikte sedum en andere planten zijn niet invasief. De planten worden gekweekt zonder gebruik van pesticiden. - Wateropslag: minimaal 35L/m².
- Minimale groene oppervlakte: 40 vierkante meter. Ruimte onder zonnepanelen wordt niet meegerekend bij dit oppervlakte.
- De planten worden gekweekt zonder gebruik van pesticiden.
* Plantensoorten waarvoor Nederland behoort tot het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Meer uitleg hierover vindt u in het magazine Back-up van de natuur, van Milieudefensie.
** Planten kunnen een aantoonbare bijdrage leveren aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel, schuil- en verblijfplaatsen en nestgelegenheid. Hierdoor kunnen zij specifieke diersoorten (met name insecten) aantrekken (bijvoorbeeld vlinderstruiken, lavendel, helenium etc.).
Het subsidiebedrag is minimaal 2.000 euro en maximaal 50.000 euro. U kunt subsidie krijgen voor maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten.
De rest van de subsidiabele kosten mogen gefinancierd worden vanuit andere subsidieregelingen (van de provincie Utrecht of andere organisaties). 'Stapeling' met subsidies of fondsen is dus toegestaan.
Ligt uw initiatief in een 'versteende wijk'? Dan is het subsidiebedrag minimaal 2.000 euro en maximaal 60.000 euro. Het subsidiepercentage is maximaal 75 procent van de subsidiabele kosten. Op de kaart Groen in de buurt kunt u checken welke wijken als ‘versteende wijk’ worden gezien; dit zijn de wijken met label F op de kaart.
Let op: tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval niet:
- Vergoedingen voor vrijwilligers.
- Interne loonkosten.
- Kosten voor benodigde vergunningen en/of ontheffing.
- Kosten voor uitvoering van regulier onderhoud of vervanging.
- Kosten voor het aanleggen van kunstgras.
U kunt een subsidie aanvraag indienen via het online aanvraagformulier onderaan de pagina. Check voordat u subsidie aanvraagt of u tot de doelgroep behoort, en of uw initiatief aan de subsidievoorwaarden voldoet. Zorg ook dat u alle benodigde informatie en bijlagen paraat heeft die u bij het aanvraagformulier moet toevoegen. Dit staat hieronder beschreven. In het aanvraagformulier vindt u hier ook een overzicht van.
Let op! Uw subsidieaanvraag kan alleen behandeld worden als u het aanvraagformulier compleet invult, inclusief alle benodigde bijlagen, vóór het sluiten van de aanvraagtermijn. Het niet leveren van de gevraagde stukken kan ertoe leiden dat de aanvraag niet in behandeling wordt genomen.
Een aanvraag omvat in ieder geval:
- Gegevens van de aanvrager.
- Algemene en inhoudelijke projectgegevens (incl. tijdsplanning).
- Een sluitende begroting.
- Ondertekening.
- Het aantal vierkante meter oppervlak dat is aangepakt, onthard en vergroend (al dan niet met inheemse planten) (van toepassing bij uitvoeringsprojecten in de fysieke omgeving).
Daarnaast zijn er verschillende bijlagen nodig, zoals:
- Projectplan, inclusief:
- Communicatieplan (van toepassing bij onderzoek, innovaties en initiatieven met communicatieve elementen).
- In geval van toevoeging van beplanting:
- Plantenlijst (aantonen dat 50 procent van de beplanting inheems is).
- 5-jarig beheerplan.
- Sluitende begroting met financieel dekkingsplan (zie voorbeeld), in het standaard begrotingsformat (op te vragen via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl of te vinden in het subsidie-aanvraagformulier onderaan de pagina).
- Financiële gegevens:
- Onderbouwing begroting in de vorm van offertes of facturen.
- Bankafschrift* op naam van de hoofdaanvrager**.
- Uittreksel KvK (niet ouder dan 6 maanden) (indien van toepassing).
- De-minimisverklaring (van toepassing bij niet-publiekrechtelijke instellingen***).
- Beeldmateriaal (van toepassing bij uitvoeringsprojecten in de fysieke omgeving):
- Ontwerptekening (indien beschikbaar).
- 3 foto’s van de situatie vóór aanvang van het project: geef een overzicht van het hele terrein.
- Topografische/kadastrale kaart met projectlocatie.
- Informatie waaruit blijkt dat de vereiste vergunning, ontheffing of toestemming is verkregen (indien van toepassing).
- Machtiging intermediair, zie format (indien van toepassing).
- Machtiging penvoerder, zie format (van toepassing bij samenwerkingsverbanden).
- In het geval dat de subsidiabele activiteit (mede) op grond in eigendom van derden wordt uitgevoerd, stukken waaruit toestemming van de eigenaar blijkt.
Let op: de totale omvang van alle bijlagen die u bij een aanvraag uploadt kan niet meer dan 20 MB zijn. Bijlagen die niet binnen de 20 MB passen, kunt u mailen naar subsidies@provincie-utrecht.nl. Vermeld in de mail duidelijk het kenmerknummer (bijvoorbeeld 92525252) dat u ontvangt in de ontvangstbevestiging, na verzending van uw subsidie aanvraag.
Meer informatie over het aanvraagformulier en de gewenste bijlagen vindt u op de pagina 'Hoe kunt u subsidie aanvragen?''.
We streven ernaar de beoordeling van subsidieaanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Maximaal duurt dit 26 weken. Als de aanvraag is toegewezen, duurt het gebruikelijk maximaal een maand voordat u het geld ontvangt.
Let op: de aanvraag moet zijn ingediend vóórdat de uitvoering start! Uitzondering hierop is het opstellen van het ontwerp: ontwerpkosten kunnen met terugwerkende kracht worden gesubsidieerd, tot maximaal 1 jaar voor het indienen van de subsidie aanvraag.
Heeft u subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen? Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Als er bijvoorbeeld wijzigingen optreden in het project, dan dient u de provincie hiervan op de hoogte te stellen. Ook moet u na realiseren van het project een gereed melding of een vaststellingsverzoek indienen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Wat moet u doen na de verleningsbeschikking?
Is uw initiatief een uitvoeringsproject in de fysieke omgeving? Na afronding van uw project ontvangen wij graag 3 foto's van het eindresultaat via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl. Geef met de foto's een overzicht van het hele terrein. Indien er een officieel openingsmoment is van uw project, dan ontvangen wij hiervoor graag ook een uitnodiging via: klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.
Heeft u nog andere vragen over de regeling? Kijk eerst of uw vraag al beantwoord wordt in paragraaf 1 en 3 van de subsidieregeling. Bij verdere vragen kunt u contact opnemen via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.
Wist u dat de provincie Utrecht een servicepunt heeft voor groene daken? Zij bieden informatie en begeleiding over de mogelijkheden voor duurzame daken.
Deze subsidie aanvragen
Kies in het aanvraagformulier voor de subsidie paragraaf ‘initiatieven voor het groener, gezonder en klimaatbestendiger maken van de omgeving'.
Het aanvraagformulier hoeft niet in één keer ingevuld te worden, maar kan ook tussentijds worden opgeslagen en later worden aangevuld en/of gewijzigd.