Klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
Let op! Vanwege de populariteit van de subsidie kan het zijn dat het subsidieplafond voor een van de categorieën al is bereikt. Voor de categorie groenblauwe schoolpleinen is het plafond voor 2022 bereikt. Aanvragen voor groenblauwe schoolpleinen kunt u vanaf 1 januari 2023 weer indienen. Als u voor het indienen van een andere aanvraag wil weten of er nog voldoende subsidie beschikbaar is, kunt u contact opnemen via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl of bellen naar 06 28 27 69 34.
De provincie Utrecht heeft de ambitie om een aantrekkelijke, gezonde, groene en klimaatbestendige regio te zijn waar het prettig wonen en werken is. Deze subsidieregeling stimuleert en maakt initiatieven mogelijk in verschillende fasen (onderzoek, planvorming of uitvoering) en op verschillende schaalniveaus (gemeenten, corporaties, stichtingen, scholen, bedrijven en collectieven van minimaal vijf bewoners etc.). Bij voorkeur draagt een initiatief bij aan de ambities van klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezonde leefomgeving, maar levert minimaal een substantiële bijdrage aan de doelen van twee van de drie ambities. Ook is er specifieke aandacht voor innovatieve projecten.
Gesubsidieerde projecten
Projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit deze regeling zijn bijvoorbeeld de realisatie van groen-blauwe schoolpleinen, groene daken en/of gevels, vergroenen van bedrijventerreinen, inhuren van een adviesbureau voor het opzetten van een lokale hitteplannen, realisatie buurt- of geveltuinen, collectief ontstenen van tuinen et cetera. Ook onderzoeks- en/of proceskosten die hieraan vooraf gaan zijn subsidiabel.
Subsidie kan worden verstrekt aan partijen zoals:
- collectieven van minimaal vijf bewoners
- woningcorporaties
- bedrijven
- maatschappelijke organisaties
- sport-, onderwijs-, en kennisinstellingen
- gemeenten
Subsidie kan worden verstrekt voor:
- De voorbereiding en/of aanleg van een groenblauw schoolplein.
- De voorbereiding en/of aanleg van een hoogwaardig groen dak (een dak, plat of hellend, bedekt met gevarieerde vegetatie en begroeiing. Het heeft plantsoorten die de biodiversiteit verhogen, heeft een waterbergende functie en draagt bij aan een gezonde leefomgeving door verlaging van hoge temperaturen in de zomer, een schonere lucht en geluidsdemping).
- Andere activiteiten die gericht zijn op het leveren van een bijdrage aan minimaal twee van de drie hoofddoelen, zoals:
- Ingrepen in de fysieke leefomgeving.
- Stimuleren van gedragsverandering bij inwoners, bedrijven en organisaties.
- Bevorderen van betrokkenheid, kennis, draagvlak en beleving van inwoners en/of bedrijven, ondernemers of maatschappelijk organisaties.
- Onderzoeken en ontwikkelen van innovaties binnen de woon-werkomgeving.
- Voorbereiding voor het organiseren, stimuleren en uitvoeren van een project.
Specifieke voorbeelden van projecten die onder 3 vallen zijn te vinden onder ‘Toelichting’ in de subsidieregeling.
Subsidie wordt alleen verstrekt indien de aanvrager voldoende kan onderbouwen dat wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
a. De activiteit wordt binnen 24 maanden na verstrekking van de subsidie uitgevoerd.
b. Waar het ingrepen in de fysieke leefomgeving betreft dient de binnen de activiteit aan te brengen beplanting niet invasief te zijn en voor minimaal 50 procent uit inheemse beplanting te bestaan en/of uit beplanting die aantoonbaar een bijdrage levert aan de biodiversiteit.
c. Waar het ingrepen in de fysieke leefomgeving betreft wordt het resultaat van de activiteit voor minimaal 5 jaar na oplevering onderhouden en in standgehouden.
d. Indien de subsidiabele activiteit (mede) op gronden van derden wordt uitgevoerd, dient er sprake te zijn van voorafgaande toestemming van deze partij.
e. Indien er sprake is van wetenschappelijk onderzoek, worden de resultaten van dit onderzoek open access beschikbaar gesteld.
Integriteitsonderzoek
Een integriteitsonderzoek op grond van de Wet Bibob kan onderdeel uitmaken van de beoordeling van uw subsidieaanvraag. Als provincie willen we met dit onderzoek voorkomen dat met de subsidieregeling criminele activiteiten worden gefinancierd. Op basis van een aselecte steekproef kunt u hiervoor worden benaderd. Het niet, onvolledig, of onjuist aanleveren van informatie die benodigd is voor het onderzoek of een negatieve uitkomst van het onderzoek kan consequenties hebben voor de verlening van de subsidie.
- Het minimale subsidiebedrag is 2000 euro en kan maximaal 50.000 euro bedragen. Voor de categorie groene daken geldt een maximum van 25.000 euro.
- Bij subsidiabele kosten geldt een subsidiepercentage van maximaal 50 procent.
- Stapeling met subsidies afkomstig van andere subsidieregelingen is verder toegestaan.
Let op: tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval niet:
- vergoedingen voor vrijwilligers
- interne loonkosten
- kosten voor benodigde vergunningen en/of ontheffing
- kosten voor regulier onderhoud of vervanging
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen.
Subsidie wordt alleen verstrekt indien de aanvrager het subsidieaanvraagformulier compleet invult voor het sluiten van de aanvraagtermijn. Bij de aanvraag overlegt de aanvrager alle gegevens die op het aanvraagformulier zijn vermeld. De aanvraag omvat tenminste:
- Gegevens van de aanvrager
- Algemene projectgegevens
- Inhoudelijke projectgegevens (incl. tijdsplanning)
- Een sluitende projectbegroting
- Ondertekening
Daarnaast zijn er verschillende bijlagen nodig, zoals:
- projectplan
- begroting
- bankafschrift
- uittreksel KvK (niet ouder dan 6 maanden)
- statuten
- oprichtingsakte
- financieel verslag (jaarrekening)
- onderbouwing begroting in de vorm van offertes of facturen
Bekijk het voorbeeld van een leeg aanvraagformulier: Voorbeeld leeg aanvraagformulier (PDF, 203KB)
Wilt u een aanvraag indienen voor een collectief van bewoners? Lees dan ook: Ik wil als collectief van bewoners een aanvraag indienen.
Op de pagina 'Hoe kunt u subsidie aanvragen?' vindt u toelichtingen op de bijlagen.
Het aanvraagformulier vindt u hier.
Onder een bewonerscollectief verstaan wij: bewoners van minimaal 5 verschillende adressen met dezelfde of aangrenzende postcodes (dit houdt in dat de postcodes geografisch aansluitend zijn en/of alfabetisch aansluitend zijn, zoals 1234AB en 1234AC.)
Wilt u een aanvraag indienen als collectief van (minimaal 5) bewoners? Dat kan! Als bewonerscollectief hoeft u van de bovengenoemde gegevens en documenten geen uittreksel KvK, statuten, oprichtingsakte en een financieel verslag (jaarrekening) aan te leveren.
Verder hebben wij in aanvulling op bovengenoemde gegevens en documenten wel twee andere documenten van u nodig. Dit is nodig om te beoordelen of het collectief echt bestaat:
- Een uittreksel basisregistratie personen (BRP)
- Een ingevulde en geparafeerde samenwerkingsovereenkomst
Wat is een uittreksel BRP?
Bij u eigen gemeente kunt u een BRP, een bewijs van registratie van uw eigen adresgegevens en persoonsgegevens opvragen. Hierop staat vermeld, uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres. Op deze manier kunnen wij controleren op welk adres u ingeschreven staat in de gemeente.
De aanvragen worden gedaan via DigiD. De kosten bedragen +/- 10,00 euro per aanvraag.
Let op: Alle leden van het collectief moeten een BRP aanvragen. De uittreksels dienen als bijlage meegestuurd te worden met het aanvraagformulier.
Samenwerkingsovereenkomst
Alle leden van het collectief moeten in de samenwerkingsovereenkomst worden vermeld. Daarbij dienen alle leden van het collectief de samenwerkingsovereenkomst te paraferen. Tevens dient in de samenwerkingsovereenkomst te worden vermeld wie de penvoerder van de aanvraag is en daarmee verantwoordelijk is voor de ontvangst en het beheer van de subsidie.
Het format van de samenwerkingsovereenkomst kunt u downloaden.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek ingediend te worden. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen op de pagina Wat moet u doen na de verleningsbeschikking?.
Voor vragen kunt u contact opnemen met klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.