Klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen
Status: Aanvraagperiode gesloten
Aanvraagperiode: -
De provincie Utrecht heeft de ambitie om een aantrekkelijke, gezonde, groene en klimaatbestendige regio te zijn waar het prettig wonen en werken is. Deze subsidieregeling stimuleert dit en maakt initiatieven mogelijk in verschillende fasen en op verschillende schaalniveaus.
Projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit deze regeling zijn bijvoorbeeld: de realisatie van groen-blauwe schoolpleinen; het aanleggen van groene daken; het vergroenen van bedrijventerreinen en woonwijken. Het inhuren van een adviesbureau voor het opzetten van lokale hitteplannen of het uitvoeren van onderzoek kunnen er ook onder vallen.
De aanvraagperiode van deze subsidieregeling is gesloten. Naar verwachting start de nieuwe aanvraagperiode op 1 april 2024.
Subsidie kan worden verstrekt aan rechtspersonen. Particulieren komen niet in aanmerking. Rechtspersonen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- verenigingen van eigenaren
- bedrijven
- woningcorporaties
- maatschappelijke organisaties
- stichtingen
- sport-, onderwijs- en kennisinstellingen
- gemeenten
- GGD
Let op: het lijkt erop dat voor categorie 1 (groen-blauwe schoolpleinen) en categorie 3 (overig) het subsidieplafond voor 2023 bereikt is. Dit betekent helaas dat aanvragen die nu nog binnenkomen hoogstwaarschijnlijk geen kans meer maken. Voor categorie 2 (groene daken) is nog wél subsidie beschikbaar.
De subsidieregeling kent drie categorieën:
- De voorbereiding en/of aanleg van een groen-blauw schoolplein.
- De voorbereiding en/of aanleg van een hoogwaardig groen dak of groene gevel. Eventueel in combinatie met het versterken van de dakconstructie voor een hoogwaardig groen dak.
- Andere activiteiten die gericht zijn op het leveren van een bijdrage aan minimaal twee van de drie hoofddoelen, zoals bijvoorbeeld (maar niet gelimiteerd tot):
- Het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte of eigen terrein van bijvoorbeeld een zorginstelling, kerk of sportvereniging
- Het opzetten van een campagne om inwoners te stimuleren om geveltuinen aan te leggen
- Het aanleggen van een voedselbos
- Het opstellen van een hitteplan
- Het uitvoeren van onderzoek en ontwikkelen van innovaties
Verdere voorbeeldprojecten die onder categorie 3 vallen zijn te vinden in de subsidieregeling ‘artikel 3 subsidiabele activiteiten’.
Bij voorkeur draagt een initiatief bij aan de ambities van klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezonde leefomgeving. Er moet een substantiële bijdrage worden geleverd aan de ambities van minimaal twee van de drie thema’s. Aanvullend moet de aanvrager onderbouwen dat wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- De activiteit wordt binnen 24 maanden na verstrekking van de subsidie uitgevoerd.
- Voor ingrepen in de fysieke leefomgeving geldt dat de aan te brengen beplanting niet invasief mag zijn. Ook moet de beplanting voor minimaal 50 procent uit zuivere inheemse beplanting bestaan en/of uit beplanting die aantoonbaar een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Planten kunnen een aantoonbare bijdrage leveren aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel, schuil- en verblijfplaatsen, nestgelegenheid en hierdoor kunnen zij specifieke diersoorten (met name insecten) aantrekken (bijvoorbeeld vlinderstruiken, lavendel, helenium etc.). Zie voor voorbeelden van inheemse beplanting onze plantenlijst (pdf).
- Voor ingrepen in de fysieke leefomgeving geldt dat de benodigde vergunningen en ontheffingen aanwezig en op orde moeten zijn.
- Voor ingrepen in de fysieke leefomgeving wordt het resultaat van de activiteit voor minimaal 5 jaar na oplevering onderhouden en in standgehouden.
- Indien de subsidiabele activiteit (mede) op gronden van derden wordt uitgevoerd, dient er sprake te zijn van voorafgaande schriftelijk toestemming van deze partij.
- Indien er sprake is van wetenschappelijk onderzoek, worden de resultaten van dit onderzoek open access beschikbaar gesteld. Met open acces wordt bedoeld het beschikbaar stellen van de gegevens zoals beschreven onder het beleid van NWO.
- De activiteit ligt in het stedelijk gebied’ Op de kaart Stedelijk gebied staat met een roze kleur aangegeven welke gebieden dit zijn.
Waar moet een hoogwaardig groen dak aan voldoen?
Onder een hoogwaardig groen dak verstaan we een groen dak dat voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Geproduceerd en aangelegd is conform de richtlijnen van Vereniging Bouwwerkbegroeners – VBB-FLL.
- Begroeiing: minimaal 50 procent van de mat bestaat uit mee-opgekweekte inheemse kruiden of bloemen en/of kruiden of bloemen die aantoonbaar een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. De sedum zelf is niet invasief.
- Substraat minimaal 10 cm los substraat (geen substraatrol) (7 cm los substraat plus 3 cm substraat laag waarin planten zijn gekweekt is akkoord).
- Wateropslag: minimaal 35 l/m2.
- Matten worden gekweekt zonder gebruik van pesticiden. Enkel het aanstippen van onkruid ter ondersteuning van het handmatig wieden, is toegestaan.
- De minimale hoeveelheid groen is 50 vierkante meter. Ruimte onder zonnepanelen wordt niet meegerekend bij dit oppervlakte.
Het minimale subsidiebedrag is 2000 euro voor alle categorieën.
Voor de categorie groene daken geldt een subsidiepercentage van 50 procent met een maximum van 25.000 euro.
Voor de categorieën ‘schoolpleinen’ en ‘overige activiteiten’ is het subsidiebedrag maximaal 50.000. Binnen ‘versteende wijken’ is het subsidiepercentage maximaal 75 procent van de subsidiabele kosten. Voor activiteiten buiten ‘versteende wijken’ is het subsidiepercentage maximaal 50 procent van de subsidiabele kosten.
Op de kaart Groen in de buurt kunt u checken welke wijken als ‘versteende wijk’ worden gezien, dit zijn de wijken met label F op de kaart.
Stapeling met subsidies afkomstig van andere subsidieregelingen (van de provincie Utrecht of derden) is toegestaan.
Let op: tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval niet:
- vergoedingen voor vrijwilligers
- interne loonkosten
- kosten voor benodigde vergunningen en/of ontheffing
- kosten voor regulier onderhoud of vervanging
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen.
Subsidie wordt alleen verstrekt indien de aanvrager het subsidieaanvraagformulier compleet invult vóór het sluiten van de aanvraagtermijn. Bij de aanvraag overlegt de aanvrager alle gegevens die op het aanvraagformulier zijn vermeld. Niet leveren van de gevraagde stukken kan ertoe leiden dat de aanvraag niet in behandeling genomen wordt. De aanvraag omvat ten minste:
- Gegevens van de aanvrager
- Algemene projectgegevens
- Inhoudelijke projectgegevens (incl. tijdsplanning)
- Een sluitende projectbegroting
- Ondertekening
Daarnaast zijn er verschillende bijlagen nodig, zoals:
- projectplan
- begroting in het voorgeschreven begrotingstemplate (Excelbestand)
- bankafschrift
- meest recente jaarrekening
- onderbouwing begroting in de vorm van offertes of facturen
- uittreksel KvK (niet ouder dan 6 maanden) (indien van toepassing)
- statuten (indien van toepassing)
- oprichtingsakte (indien van toepassing)
- financieel verslag (jaarrekening; indien van toepassing)
- gespecificeerde plantenlijst (aantonen dat 50 procent van de beplanting inheems is; indien van toepassing)
- de-minimisverklaring (van toepassing bij niet-publiekrechtelijke instellingen)
Op de pagina 'Hoe kunt u subsidie aanvragen?' vindt u toelichtingen op de bijlagen.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek ingediend te worden. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen op de pagina Wat moet u doen na de verleningsbeschikking?
Heeft u nog andere vragen over de regeling? Kijk eerst of uw vraag al beantwoord wordt op de pagina Vragen en antwoorden bij subsidie ‘Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023’ en/of in de subsidieregeling.
Bij verdere vragen kunt u contact opnemen via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.