De subsidieregeling Klimaatslim Boeren Groene Hart provincie Utrecht 2025-2027 biedt middelen om op korte termijn concreet aan de slag te gaan in polders/gebieden met het realiseren van opgaven uit de Regionale Veenweidestrategie en het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG).
Focus van deze regeling ligt vanwege de hydrologische samenhang op de polder. Naast concrete afspraken over te treffen maatregelen op polderniveau zullen sommige UPLG-maatregelen en managementmaatregelen overigens op individueel bedrijfsniveau genomen worden (energie, stikstof, ammoniak, etc.) en andere maatregelen vragen juist om een groter (regionaal) schaalniveau. Daarbij kan ook gebruik worden gemaakt van andere subsidieregelingen van de provincie Utrecht, waterschappen en landelijke overheid.
De aanpak en de regeling zet in op voortzetting van de succesvol gebleken bottom-up samenwerking van agrariërs, agrarische collectieven, waterschap, provincie en andere polderpartners. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.klimaatslimboerenopveen.nl.
De subsidie kan worden aangevraagd door agrarische samenwerkingsverbanden die in een polder willen werken aan de genoemde opgaven en waarbij namens een groep landbouwers één aanvrager de subsidie aanvraagt.
Voor innovaties en experimenten in een polder kan ook subsidie worden aangevraagd door een individuele landbouwer (artikel 3.1, lid 1). Bijvoorbeeld voor het testen van een innovatieve techniek op één perceel om bij succes op te kunnen schalen naar andere polders.
Met deze subsidieregeling kan subsidie worden aangevraagd voor het komen tot polderverkenningen, polderperspectieven, uitvoeringsplannen, voor uitvoering van innovaties en experimenten en voor mitigerende maatregelen voor het waterbeheer. Voor een voorbeeld bekijk de website: Klimaatslimboerenopveen.nl – Klimaatslim Boeren Groene Hart (KSBGH) De subsidieregeling is gericht op het financieren van doelmatige en haalbare maatregelen die bijdragen aan het remmen van bodemdaling, mitigeren van effecten op het waterbeheer, reductie van uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems, verbetering van waterkwaliteit en biodiversiteit en reductie van de uitstoot van stikstof, ammoniak en nutriënten, inclusief de projectorganisatie die voor de uitvoering nodig is.
Daarbij is ook oog voor de meekoppelkansen die ontstaan op het gebied van bijvoorbeeld het verbeteren van natuur, landschap, toekomstbestendige landbouw, milieu en duurzame energieopwekking.
De subsidie kan worden verstrekt voor de volgende activiteiten:
- Procesactiviteiten: om in polders via polderverkenningen en/of polderperspectieven te komen tot uitvoeringsplannen voor het treffen van doelmatige en haalbare maatregelen.
- Uitvoeringsactiviteiten innovaties en experimenten: realisatie van innovaties en experimenten die bijdragen aan het remmen van bodemdaling, reductie van de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems, verbetering van waterkwaliteit en biodiversiteit en reductie van de uitstoot van stikstof, ammoniak en nutriënten.
- Uitvoeringsactiviteiten waterbeheer: realisatie van fysieke, mitigerende maatregelen voor het waterbeheer.
De subsidie wordt bovendien slechts verstrekt als:
- De aanvrager voor indiening van de aanvraag afstemmingsoverleg heeft gehad met de projectcoördinator Klimaatslim boeren Groene Hart.
- De aanvrager voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het project bijdraagt aan één of meerdere doelen van de regeling.
- De aanvrager voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er door het treffen van de gewenste maatregelen er géén onoverkomelijke negatieve effecten op de omgeving ontstaan.
- In het projectplan is omschreven hoe de opgedane lessen en ervaringen gedeeld worden in diverse netwerken.
U kunt subsidie ontvangen voor elk onderdeel van de onder voorwaarden genoemde activiteiten:
Procesactiviteiten
Om in polders via polderverkenningen en/of polderperspectieven te komen tot uitvoeringsplannen voor het treffen van doelmatige en haalbare maatregelen. De maximale subsidiebedragen per procesactiviteit conform artikel 2.1, lid 3-5 zijn als volgt:
- Polderverkenning: 75.000 euro
- Polderperspectief: 100.00 euro
- Uitvoeringsplannen: 75.000 euro
Het jaarlijks subsidieplafond is als volgt:
- 2025: 275.000 euro
- 2026: 275.000 euro
- 2027: 85.000 euro
Uitvoeringsactiviteiten innovaties en experimenten
Voor de realisatie van innovaties en experimenten die bijdragen aan het remmen van bodemdaling, reductie van de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems, verbetering van waterkwaliteit en biodiversiteit en reductie van de uitstoot van stikstof, ammoniak en nutriënten. De maximale subsidiebedragen conform artikel 3.1, lid 1 zijn als volgt:
- 2025: 200.000 euro
- 2026: 475.000 euro
- 2027: 472.000 euro
Uitvoeringsactiviteiten waterbeheer
Voor de realisatie van fysieke, mitigerende maatregelen voor het waterbeheer. De maximale subsidiebedragen conform artikel 3.1, lid 2 zijn als volgt:
- 2025: 200.000 euro
- 2026: 300.000 euro
- 2027: 335.000 euro
Beleidsregel subsidiabele kosten
De beleidsregel subsidiabele kosten projectsubsidies provincie Utrecht geeft aan welke kosten bij projectsubsidies subsidiabel zijn. Deze beleidsregel gaat onder andere in op de doorberekening van interne loonkosten, voorbereidingskosten en materiele kosten. Het overzicht van (maximale) uurtarieven* maakt integraal onderdeel uit van deze beleidsregel. Het overzicht van uurtarieven wordt jaarlijks geactualiseerd.
Uitgesloten kosten
Kosten die uitgesloten zijn van de subsidie, zijn:
- Kosten die al uit andere overheidssubsidies gefinancierd zijn.
- Verrekenbare of compensabele belastingen, heffingen, BTW of lasten.
De subsidie wordt uitsluiten verstrekt in de vorm van een geldbedrag. Wanneer er sprake is van toekenning wordt een voorschot van 100 procent van het subsidiebedrag gegeven.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet, met wie u moet afstemmen en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Daarbij is het verplicht om vooraf contact op te nemen met de projectcoördinator Klimaatslim Boeren Groene Hart via: info@klimaatslimboerenopveen.nl.
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u op de pagina: Hoe kunt u subsidie aanvragen? | provincie Utrecht.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld: bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient u een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen.
De subsidieregeling betreft gelden voor activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan de Regionale Veenweidestrategie en het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). In de plannen moet ook aandacht worden besteed aan de organisatie en samenwerking, het projectplan, de financiële haalbaarheid en het beheer.
Voor vragen kunt u contact opnemen met ons via: subsidies@provincie-utrecht.nl of via: info@klimaatslimboerengroenehart.nl.