Bodemdaling & CO2-uitstoot
Marickenland ligt ruim 6 meter onder NAP. De bodem bestaat grotendeels uit veengrond, die steeds verder daalt. Het wordt steeds lastiger voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht om het gebied droog te houden en de oxidatie van het veen zorgt voor ongewenste CO2-uitstoot. Ook levert de inklinking van het veen problemen op voor de mensen die wonen en werken in dit gebied. Door het gebied om te vormen tot een natuurgebied met deels een hoger en flexibel waterpeil, beperken we de problemen zoals de bodemdaling en verzilting. We zorgen ervoor dat de wateroverlast voor de woningen en erven in en om het gebied niet groter wordt.
Daarnaast verwachten we door de klimaatverandering vaker hevige regenbuien, die ervoor kunnen zorgen dat het land en de straten tijdelijk onder water komen te staan. Daarom is het belangrijk dat we in de polder Groot Mijdrecht een tijdelijke opvangplaats voor dit regenwater aanleggen, zogeheten waterbergingsgebieden. In eerste instantie had het waterschap de waterberging gepland in het natuurgebied Marickenland. Deze plannen heeft het waterschap gewijzigd omdat uit nader onderzoek door onafhankelijk onderzoeksbureau Deltares blijkt dat de risico’s te groot zijn om een waterberging aan te leggen. Samen met de gemeente De Ronde Venen en de provincie Utrecht gaat het waterschap op zoek naar een geschiktere locatie in de polder.
Waterpeil
Om het riet goed te kunnen laten groeien, stellen we het waterpeil in de deelgebieden geleidelijk hoger in dan nu het geval is. Dit doen we nadat de moerasblokken zijn gerealiseerd. Zo voorkomen we dat er wateroverlast ontstaat bij woningen en andere gebouwen, tuinen, erven en agrarische percelen.
In de rietlanden hanteren we een natuurgetrouw waterpeil. Dit betekent dat in de winter en het vroege voorjaar het waterpeil boven het maaiveld kan uitkomen. We leggen lage kades aan rondom deze gebieden om ervoor te zorgen dat het water niet kan weglopen. In aanloop naar de zomer zakt het waterpeil vanzelf langzaam. Grote delen van het rietland vallen in de zomer droog. In de herfst stijgt het waterpeil weer.
De waterstanden houden we goed in de gaten. We plaatsten 30 peilbuizen in Marickenland om het waterpeil in het gebied te volgen. Dit doen we nu al, maar ook wanneer het peil binnen de kades in de moerasblokken wordt verhoogd. Binnenkort plaatsen we er nog een paar peilbuizen bij. De grondwaterstand is live te volgen via www.grondwater.in/marickenland. Interesse in hoe het watersysteem in Marickenland werkt en wat er gaat veranderen? Bekijk dan de film 'De waterhuishouding in Marickenland'.
Ter inzage: gedeeltelijke herziening van peilbesluit
Voor de inrichting van het natuurgebied Marickenland is een peilaanpassing nodig. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft daartoe het ontwerp partiële herziening van het peilbesluit polder Groot Mijdrecht vrijgegeven voor inspraak. Een belangrijke aanpassing is het wijzigen van het vaste waterpeil van -6,7 NAP naar een flexibel waterpeil, oftewel natuurgetrouw waterpeil. Dat is van belang voor de natuurontwikkeling in Marickenland. We hanteren hier namelijk een flexibel peil dat maximaal 60 centimeter hoger ligt dan het huidig waterpeil. De andere belangrijke aanpassing is dat het waterschap het waterpeil in een deel van de polder wil verlagen om grondwateroverlast richting het bedrijventerrein Voorbancken te verminderen. Het vaste waterpeil gaat daar van -5,9 NAP naar -6,30 NAP.
Van 13 februari tot en met 27 maart liggen de herziening en de bijbehorende stukken ter inzage. Belanghebbenden kunnen in deze periode hun zienswijze(n) indienen bij het waterschap. Meer informatie vindt u op de website van: https://www.officielebekendmakingen.nl/wsb-2023-1795.html.