VAB: de fiscale aspecten

Als agrarisch ondernemer vraagt u zich misschien af wat de beste keuze is voor u en uw bedrijf. Op de huidige wijze doorgaan of het roer omgooien en op heel andere manier gaan ondernemen? En kiest u daarvoor, doet u dat dan op dezelfde locatie of elders? En stel dat u besluit te stoppen? Wat doet u dan met de bedrijfsgebouwen? Slopen of verbouwen tot woonruimte? Of is er een andere bestemming mogelijk?

Welke keuze u ook maakt, u krijgt te maken met allerlei fiscale regelingen. Het is belangrijk dat u inzicht krijgt in deze fiscale consequenties: die helpen u een weloverwogen keuze te maken. Deze toelichting geeft uw inzicht. We raden u ook aan een adviseur in de arm te nemen om u door de complexe fiscale materie te leiden.

In deze handreiking vindt u informatie over de belangrijkste toekomstmogelijkheden voor u en uw bedrijf. Bij elke mogelijkheid is aangegeven met welke fiscale aspecten u rekening moet houden. Voor de toekomst van u en uw bedrijf kunt u een afweging maken tussen vier scenario’s die in evenzoveel hoofdstukken zijn beschreven:

Verder zijn er drie hoofdstukken gewijd aan zaken die bij uw afweging een belangrijke rol kunnen spelen. Het gaat om:

Onderneming voortzetten, wijzigen, verplaatsen of stoppen
Onderneming voortzetten, wijzigen, verplaatsen of stoppen.