Als u handelingen of activiteiten wilt uitvoeren die schadelijk zijn voor beschermde Natura 2000-gebieden dan heeft u daar een vergunning voor nodig. Voorbeelden van dergelijke handelingen of activiteiten zijn:
- uitstoot van schadelijke stoffen, bijvoorbeeld stikstof of ammoniak bij agrarische activiteiten, bouwprojecten, industriële activiteiten of ontwikkelingen die tot meer verkeersbewegingen leiden
- geluidsbelasting
- wijziging van grondwaterstanden of -stromen
- opzetten peil of peilverlagingen
- lichthinder
- verkleining of versnippering van gebied
Activiteiten of handelingen waarbij stikstof of ammoniak vrijkomt zijn een veel voorkomende aanleiding voor het aanvragen van een vergunning. Dat kan leiden tot neerslag van stikstof (‘stikstofdepositie’) in Natura 2000-gebieden en daardoor tot verstorende effecten voor waardevolle, kwetsbare natuur. Wat u moet doen om te bepalen of er in uw geval sprake is van stikstofdepositie en of u daar een vergunning voor aan moet vragen, wordt uitgelegd op de website van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de 12 provincies. Op de website van BIJ12 vindt u ook verdere relevante informatie over stikstof, zoals handreikingen, veelgestelde vragen en het laatste nieuws. Ook heeft het een Helpdesk Stikstof en Natura 2000 waar u terecht kunt met uw vragen over stikstof.
Voor vragen over uw specifieke situatie kunt u terecht bij onze Helpdesk Stikstof, via het e-mailadres stikstof@provincie-utrecht.nl. Heeft u te maken met een groot project of een meer complexe situatie, dan raden wij aan om een vooroverleg aan te vragen bij ons team Vergunningverlening Natuur en landschap via stikstof@provincie-utrecht.nl. In dit vooroverleg bespreken wij met u de voorgenomen activiteit(en), verkennen we de mogelijkheden om tot een vergunbare aanvraag te komen en wat daarvoor gedaan moet worden. Na het vooroverleg kunt u dan waar nodig een aanvraag voor een vergunning indienen. Een vooroverleg kan helpen om het aanvraagproces efficiënter en vlotter te laten verlopen.