Nationaal Programma Landelijk Gebied
Met de start van het Nationaal Programma Landelijk Gebied is de stikstofopgave verbreed naar natuur (breder dan alleen Natura 2000-gebieden), water, klimaat en bodem. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied heeft duidelijk gemaakt dat deze opgaven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom kiest Utrecht voor een integrale aanpak waarin alle opgaven worden meegenomen. Wij noemen dit de toekomst van het Utrechtse landelijk gebied.
Integrale aanpak
Utrecht wil een vitaal landelijk gebied realiseren, waarin een gezonde natuur en een economisch rendabele en duurzame landbouw hand in hand gaan. Maar ook een duurzame industrie, bouw en mobiliteit zijn nodig om die balans te vinden. Alleen dan ontstaat er ruimte voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Kortom: een nieuwe balans tussen groen en groei. De transitie is ingedeeld in vijf hoofdopgaven in het gehele Utrechtse landelijke agrarische gebied:
- Stikstof: stikstofreductie en natuurherstel Natura 2000-gebieden
- Natuur: het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en de Groene Contour
- Water: het halen van de doelen van het Kaderrichtlijn Water
- Klimaat en bodemdaling: het beperken van de bodemdaling (reductie CO₂-equivalent, Klimaatakkoord)
- Landbouw: de transitie naar een rendabele kringlooplandbouw
Contact
Wilt u contact met ons over de toekomst van het Utrechtse landelijk gebied en/of de stikstofreductiedoelen?
- Vragen over de aanpak stikstof in Utrecht en over het aanbieden of kopen van stikstofruimte kunt u sturen naar landelijkgebied@provincie-utrecht.nl.
- De subsidies die de provincie Utrecht aan agrariërs verstrekt, vindt u in het subsidieloket.
- Wilt u een vergunning aanvragen voor een activiteit die schadelijk is voor beschermde Natura 2000-gebieden, bijvoorbeeld doordat er stikstof bij vrijkomt? Raadpleeg dan eerst de pagina Vergunning Wet natuurbescherming – Gebiedsbescherming (Natura 2000).
- Heeft u voor 29 mei 2019 een PAS-melding gedaan en moet u alsnog een vergunning aanvragen? Raadpleeg dan de pagina over het legalisatieprogramma PAS-meldingen op Aanpakstikstof.nl.
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt subsidies voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van agrarische ondernemingen.
Nieuws
Meer nieuws-
Provincie Utrecht reageert hoopvol op advies Remkes
In zijn rapport schrijft Remkes dat "vooralsnog" moet worden vastgehouden aan de stikstofdoelstellingen voor 2030. Ook geeft hij denkrichtingen en adviezen over hoe die doelen gehaald kunnen worden. -
Streep door vergunning van drie Utrechtse emissiearme melkveestallen
De Raad van State heeft een streep gehaald door natuurvergunningen van drie Utrechtse veehouders die een emissiearme stal hebben. De provincie noemt de uitspraak teleurstellend. -
Provincie Utrecht vraagt hulp en duidelijkheid aan ministers Van der Wal en Staghouwer
De provincie Utrecht ziet de noodzaak om te werken aan de stikstofreductiedoelen zoals beschreven in de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied, maar verlangt wel op een aantal punten meer duidelijkheid van de ministers.