Structurerende principes
In de provincie Utrecht willen we de komende jaren aan het werk om de doelen voor herstel van de natuur te bereiken, doelen voor schoon en voldoende (drink)water en doelen die te maken hebben met klimaat. Hoe precies? Dat ligt nog niet vast. Wel zijn er uitgangspunten waar we ons aan willen houden. Dat noemen we structurerende principes. Bij alles wat we doen, kijken we steeds of het past binnen deze uitgangspunten. Hieronder een paar belangrijke principes. Het complete overzicht staat in het concept-UPLG.
Integrale aanpak
Voor een toekomstbestendig landelijk gebied is het belangrijk dat we alle verschillende uitdagingen in samenhang aanpakken. Dat noemen we ook wel een integrale aanpak. Dat betekent dat we in samenhang en onderlinge afstemming aan de slag gaan metde problemen met stikstof, natuur, waterkwaliteit, klimaat en bodemdaling. Met álle sectoren, dus niet alleen met de agrarische sector, omdat we daarmee een beter langetermijn resultaat voor ons zien.
Gebiedsgerichte aanpak
De natuur op de Utrechtse Heuvelrug heeft met heel andere problemen te maken dan de natuur in de veenweidegebieden. Elk gebied is uniek en vraagt een eigen aanpak. Daar houden we rekening mee in onze gebiedsgerichte aanpak. Er is voor elk gebied een eigen gebiedsprogramma, met een gebiedsregisseur en een eigen aanpak die past bij het gebied. En die ook rekening houdt met aangrenzende gebieden en landschappen die in elkaar overlopen of anders invloed op elkaar hebben en van elkaar afhankelijk zijn. Ook dit is integraal werken.
Samenwerking
De provincie Utrecht werkt nauw samen met gebiedspartners zoals terreinbeheerders, landbouw- en natuurorganisaties,(vertegenwoordigers van) agrariërs, waterschappen, gemeenten, en andere belanghebbenden. We vinden het belangrijk dat de samenwerking en onderlinge verhoudingen binnen de provincie Utrecht goed blijven en dat er draagvlak voor de gebiedsgerichte aanpak is. Hier blijven we ons voor inzetten. Wilt u meedenken, -praten of -doen? Ga naar Praat u mee? en lees hoe u kunt meedoen..
Contact
- Vragen over de Gebiedsgerichte Aanpak in de provincie Utrecht en over het aanbieden of kopen van stikstofruimte mailt u naar: landelijkgebied@provincie-utrecht.nl.
- Vragen over het aanbieden of kopen van stikstofruimte? Stuur een e-mail naar landelijkgebied@provincie-utrecht.nl.
- Alle subsidies van de provincie Utrecht voor boeren vindt u in ons subsidieloket.
- Wilt u een vergunning aanvragen voor een activiteit die schadelijk is voor beschermde Natura 2000-gebieden? Raadpleeg dan de informatie over de Vergunning Wet natuurbescherming – Gebiedsbescherming (Natura 2000).
- Heeft u voor 29 mei 2019 een PAS-melding gedaan en moet u alsnog een vergunning aanvragen? Raadpleeg dan de informatie over het legalisatieprogramma PAS-meldingen op Aanpakstikstof.nl.
- Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt subsidies voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van agrarische ondernemingen.
Nieuws
Meer nieuws-
Dorpendeals zorgen voor behoud en versteviging vitaliteit kernen en dorpen
De provincie Utrecht wil de vitaliteit van kernen en dorpen behouden en verstevigen. Dit wil ze doen door gebruik te maken van de denk en doe kracht van de gemeenschappen in deze kernen en dorpen. -
Start aanleg van nieuwe natuur in Marickenland met ruimte voor recreatie
De werkzaamheden voor de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland zijn gestart. Samen met omwonenden onthulde de provincie Utrecht en de samenwerkingspartners gemeente De Ronde Venen, Staatsbosbeheer en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, op 27 november het bouwbord om de start te vieren. -
Provincie wil wolvenroedel zenderen
De provincie Utrecht bereidt een vergunningaanvraag voor om de wolvenroedel op de Utrechtse Heuvelrug te kunnen vangen, verdoven en zenderen. Recente DNA-uitslagen zijn reden om nu een vergunningaanvraag voor de hele roedel voor te bereiden.