Een aantrekkelijk platteland is fijn om in te wonen, te werken en te recreëren. Nu en in de toekomst. Het platteland kent veel maatschappelijke uitdagingen. De landbouw moet milieuvriendelijker, de klimaat- en stikstofproblematiek speelt, dieren en planten hebben de ruimte nodig om te leven en dorpen moeten fijn blijven om in te wonen. Het programma Agenda Vitaal Platteland (AVP) pakt deze uitdagingen aan en voert voor de provincie maatregelen uit die het platteland krachtig, aantrekkelijk, economisch en sociaal sterk moeten houden.
Hoe houden we het platteland vitaal?
Dit doen we bijvoorbeeld door ontwikkeling van nieuwe natuur, ondersteuning van de landbouwsector, aanleg van fiets- en wandelpaden en subsidiëring van lokale ideeën. AVP stemt de maatregelen af met alle betrokken partijen in het gebied. Samenwerken in het gebied is belangrijk om tot goede en gedragen oplossingen te komen.
- Lees de Folder Programma Vitaal Platteland (pdf 842 KB) om te zien hoe wij het platteland vitaal houden.
- Bekijk de interactieve kaart om te zien waar alle AVP-projecten en gebiedsprocessen plaatsvinden.
Waar werken we aan?
Voor 2023 is een programmaplan Agenda Vitaal Platteland (pdf 529 KB) opgesteld. Hierin staan de uitdagingen in het landelijk gebied van de provincie Utrecht per thema benoemd:
Verhalen en video's
-
Lunenburgerwaard
De Lunenburgerwaard staat volop in bloei! Er is veel te zien langs de nieuwe wandelroute door de bijzondere natuur van deze uiterwaarde.
-
Praten over bedrijfsopvolging
De zoon van familie Veldhuisen uit Nigtevecht wil de boerderij overnemen. Hoe zorg je dat ook de andere kinderen de opvolging en de keuzes daarin goed begrijpen? Plattelandscoach Anja Luijkx begeleidde de familie bij de gesprekken.
-
Kleine Landschapselementen
Herstel van een perenlaan en de aanleg van een poel: Hans Peter Reinders en Annelieke Overgoor leggen uit waarom kleine landschapselementen belangrijk zijn en hoe zij geholpen zijn tijdens de subsidieaanvraag.
-
Oostelijke Vechtplassen
Ruim twee jaar is gewerkt in de polders Huis te Hart, Molenpolder, Westbroekse Zodden, Molenpolder en Noorder Maarsseveense plassen. In dit Natura 2000-gebied creëert de provincie goede omstandigheden voor planten, insecten, vogels en andere dieren die hier horen.
-
Plattelandscoach bij boer Tijmen
Plattelandscoach Franca van Nunen is op bezoek bij Tijmen van Zessen in Lexmond. Samen met zijn vrouw Miranda heeft hij een melkveehouderij waar hij duurzaam geproduceerde zuivel wil verkopen. Franca helpt hem dit in de markt te zetten.
Nieuws
Meer nieuws-
Utrechts landschap terug in oude glorie
Lindebomen en boerenhagen rond hun melkveehouderij. Met de aanleg van deze kleine landschapselementen dragen Hans en Hanneke van Rooijen-Van Sommeren uit Cothen bij aan biodiversiteit, met steun van provincie Utrecht. -
Natuur ontwikkelen op landbouwgrond? Duik de bodem in
Achtenzestig hectare landbouwgrond omvormen naar natuur. Dat is de ambitie van de provincie en de eigenaar van Landgoed De Boom. Hoe gaat deze natuurontwikkeling? Wat vertelt de grond ons? Samen namen we de proef op de som tijdens een veldbezoek én evaluatie met experts.
Contact
Het programma Agenda Vitaal Platteland valt bij de provincie onder het domein Landelijke Leefomgeving. Bij vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat. Zij kunnen u doorverwijzen.
Telefoon: 030 258 90 18
E-mail: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl