De provincie Utrecht verkoopt overtollige grond om geld en ruimte te realiseren voor de aanleg en het beheer van de natuurgebieden in de provincie: het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De verkoop wordt gefaseerd uitgevoerd. Overheidsdoelen, zoals bijvoorbeeld de inrichting en het beheer van natuur, het versterken van de landbouwstructuur, recreatie of de waterveiligheid, zijn bij de verkoop altijd leidend. Per geval wordt gekeken op welke manier de verkoop van grond kan bijdragen aan het bereiken van deze doelen.
Voorheen gingen gronden van de overheid binnen (toekomstige) natuurgebieden vaak vanzelfsprekend over naar terreinbeherende organisaties. Het is hun taak om natuur in te richten en te beheren. De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters was het daar niet mee eens, omdat zij vindt dat bijvoorbeeld ook particulieren natuurgrond mogen aankopen, als daarmee overheidsdoelen gerealiseerd worden.
Manifestpartijen
Daarbij gaat het naast de gronden binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ook om verkoop van overheidsgronden buiten het NNN. Landelijk is daarom met de zogenoemde Manifestpartijen (onder andere natuurorganisaties, Federatie Particulier Grondbezit en LTO) afgesproken dat verkoop van alle overheidsgronden en daarmee dus ook natuur- en recreatiegronden vanaf nu volgens het principe van gelijkberechtiging gebeurt. Waarbij dus iedereen dezelfde kans heeft om gronden in eigendom te krijgen. Lees meer over de procedure grondverkoop hieronder. Een overzicht van de grond die de provincie te koop aanbiedt, vindt u bij Downloads.
Met de Manifestpartijen (onder andere natuurorganisaties, Federatie Particulier Grondbezit en LTO) is afgesproken dat er voor de gevallen waarbij al afspraken zijn gemaakt over het beoogd eigendom (voordat de nieuwe regels van kracht werden) per provincie een traject gevolgd wordt, waarin gekeken wordt naar de hardheid van deze afspraken.
Uitzonderlijke gevallen
De provincie Utrecht heeft dat traject inmiddels doorlopen en in kaart gebracht om welke gevallen het gaat. In totaal gaat het om circa 200 hectare grond, die in de eerste instantie volgens de oude procedure wordt overgedragen (in dit geval dus onderhands verkocht), omdat er al harde afspraken over beoogd eigendom gemaakt zijn. Deze uitzonderlijke gevallen zijn besproken met en goedgekeurd door de Utrechtse Manifestpartijen in de Kopgroep Akkoord van Utrecht.
Als de provincie besluit tot het verkopen van grond wordt een vastgestelde procedure doorlopen. Hiermee is het proces voor iedereen transparant en kan iedereen die geïnteresseerd is in de grond dit kenbaar maken.
Monitoring moment van verkoop verantwoordelijkheid koper
Verkoop door de provincie van grond en opstallen in het landelijk gebied wordt altijd bekend gemaakt via de website van de provincie. Mogelijk wordt ook een advertentie geplaatst in plaatselijke/landelijke bladen, op Funda en/of op de website van de verkopend makelaar.
De provincie Utrecht informeert geïnteresseerden niet (meer) voorafgaand aan het moment dat er grond of gebouwen te koop komen van de provincie Utrecht. Ook niet wanneer dit in het verleden is toegezegd.
Het is de verantwoordelijkheid van potentiële geïnteresseerde kopers om de websites van de provincie Utrecht in de gaten te houden. Daar wordt informatie over de verkoop van provinciale gronden en opstallen gedeeld.
Hieronder treft u een overzicht aan van de gronden die op dit moment in de openbare verkoop zijn. Als u geïnteresseerd bent, is het goed om te weten dat de kans groot is dat er voorwaarden verbonden zijn aan het kopen van de grond. Wilt u hier meer over weten of uw interesse kenbaar maken, neemt u contact op met de adviseur grondzaken die genoemd staat bij het betreffende perceel (of percelen).
Grondruil
Het komt ook voor dat wij gronden openbaar ruilen. Hieronder ziet u bij welke gronden dat het voornemen is. Bent u geïnteresseerd in deelname in één van genoemde kavelruilen, meldt u zich dan aan bij bij grondzaken@provincie-utrecht.nl onder vermelding van: 'Interesse kavelruil'. Ook in deze gevallen is er meestal sprake van aanvullende voorwaarden voor het gebruik van de grond. Het is belangrijk dat u zich hiervan vooraf goed op de hoogte laat stellen.
Actuele informatie over verkoop en ruil
Bij Mededelingen en Links vindt u informatie over de verkoop en ruil van grond.
De provincie Utrecht heeft grond in bezit die wordt ingezet om beleidsdoelen in het landelijk gebied te realiseren, zoals natuurrealisatie, landbouwstructuurverbetering en waterdoelen. De provincie verkoopt overtollige grond en financiert met de opbrengst de aanleg en het beheer van de natuurgebieden binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Zolang de gronden van de provincie nog niet zijn verkocht, worden deze in principe jaarlijks verpacht.
Inschrijven via Pachtportaal
De provincie Utrecht biedt zijn pachtgronden aan via www.pachtportaal.nl. Op dit platform kunnen agrariërs zich registreren als geïnteresseerden in gepubliceerde pachtgronden. Iedereen kan zien welke gronden er in de provincie Utrecht verpacht zullen worden.
Op dit platform kunnen agrariërs zich registreren als geïnteresseerden in gepubliceerde pachtgronden. Iedereen kan zien welke gronden er in de provincie Utrecht verpacht zullen worden.
Op dit moment is de inschrijving om te reageren op de gepubliceerde percelen geopend. U heeft tot en met 24 november 2022 de tijd om u in te schrijven.
Om te reageren op de gepubliceerde percelen heeft u een account nodig van het pachtportaal (https://www.pachtportaal.nl).
Heeft u nog geen account? Klik op “registreer”. Hier kunt u zich kosteloos registreren door middel van een e-mailadres. Daarna krijgt u een e-mail met daarin een link waarmee er een wachtwoord ingesteld kan worden. Als uw account helemaal volledig is ingevuld, kunt u zich inschrijven op de gepubliceerde percelen.
Aan het pachten van gronden stelt de provincie voorwaarden om de natuurontwikkeling en de biodiversiteit te stimuleren.
Bovendien behoudt de provincie zich het recht voor, om lopende dit jaar (2022), vóórdat u een aanbod wordt gedaan, de pachtvoorwaarden en criteria die gelden te wijzigen.
In dat geval worden deze wijzigingen aan u duidelijk kenbaar gemaakt wanneer de provincie Utrecht u een pachtovereenkomst aanbiedt.
Voorwaarden bij pachtovereenkomst
U kunt hier de gebruikersvoorwaarden downloaden die bij de pachtovereenkomsten in 2023 zullen gelden. Door u in te schrijven en te reageren op de gepubliceerde percelen gaat u akkoord met deze voorwaarden. Artikel 27 betreffen voorwaarden voor randenbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Bij het bepalen van de pachtprijs zal rekening worden gehouden met deze voorwaarden en de beperkingen die dit met zich meebrengt.
Selectie van pachters en voorwaarden pacht
Onderstaande criteria zijn van toepassing waaraan alle belangstellenden voor pacht moeten voldoen:
- de belangstellende heeft zich ingeschreven en gereageerd op gepubliceerde percelen via het Pachtportaal;
- de belangstellende is voor de continuïteit van zijn/haar bedrijfsvoering niet afhankelijk van de te pachten percelen van de provincie;
- de belangstellende woont in de omgeving van de te pachten gronden;
- de belangstellende heeft een agrarisch bedrijf en heeft zijn hoofdberoep in de landbouw en het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en is geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De provincie behoudt zich het recht voor om gronden niet (aan belangstellenden) te verpachten. Onder andere als:
- de belangstellende zijn/haar verplichtingen vorig jaar niet is nagekomen. Bijvoorbeeld omdat er niet is betaald, niet goed voor de grond is gezorgd, niet is gebaggerd, illegaal is onderverpacht, of overlast is veroorzaakt;
- er sprake is van (juridische) afspraken tussen provincie met een partij. In dat geval worden deze afspraken gehonoreerd;
- er specifieke omstandigheden zijn. Bijvoorbeeld: de provincie heeft de gronden nodig voor de realisatie van haar eigen beleidsdoelen of die van een mede-overheidspartij, waardoor de provincie ervoor kiest af te wijken van de voorwaarden/criteria zoals hierboven omschreven.
Contact en vragen
Heeft u vragen? Mail ons dan via pacht@provincie-utrecht.nl
Actuele mededelingen over de verkoop en ruil van grond
De provincie is voornemens om 3.87.91ha landbouwgrond gelegen nabij de Onderweg in Ederveen te verkopen aan de provincie Gelderland die deze grond vervolgens inzet als ruilgrond voor de realisatie van nieuwe natuur binnen het nabijgelegen natuurgebied Allemanskamp, zie fig.2: poster Allemanskamp. Het te verkopen perceel betreft een perceel grasland kadastraal bekend Ede G 3424, zie fig.1: verkooptekening.

De bodem van het te verkopen perceel is deels verontreinigd met asbest en dient te worden gesaneerd voordat het perceel kan worden ingericht tot natuurgebied. De kosten van sanering zijn in de koopprijs verdisconteerd.
De provincie Utrecht verkoopt onroerende zaken op basis van een openbare transparante procedure, met inachtneming van het provinciaal beleidskader grondbeleid, tegen marktconforme prijzen. Niettemin kan de provincie besluiten om van een openbare verkoop af te zien als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs kan worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor aankoop. De provincie meent dat de provincie Gelderland de enige serieuze gegadigde is om deze gronden te kopen om de volgende redenen/criteria:
- De provincie Gelderland met de verkoop een cruciaal perceel gelegen in het plangebied van natuurgebied Allemanskamp kan omvormen tot natuur en hiermee het Gelders Natuurnetwerk kan verstevigen. Zonder dit perceel kunnen de verdere natuurdoelstellingen - uitbreiding en herstel van blauwgrasland - in Allemanskamp niet worden gerealiseerd.
Als u van mening bent eveneens aan de gestelde criteria voldoet en daarom in aanmerking wenst te komen voor verkoop van deze onroerende zaak, dan kunt u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk 30 kalenderdagen na datum van publicatie aan de provincie kenbaar maken. In dat geval onderzoekt de provincie of de verkoop alsnog op basis van een openbare verkoopprocedure dient plaats te vinden. U ontvangt binnen drie weken na sluiting van de reactietermijn schriftelijk bericht.
Het kenbaar maken van interesse kunt u doen door een mail te sturen naar: tim.suijkerbuijk@provincie-utrecht.nl onder vermelding van "Interesse inzake perceel Ede G3424".
Voor vragen of inlichtingen kunt u tevens telefonisch contact opnemen met de heer Suijkerbuijk, via: 06 15 61 88 73.
De provincie Utrecht heeft op 16 juli 2020 met Staatsbosbeheer (SBB) een koopovereenkomst gesloten voor de hieronder genoemde percelen grond in IJsselstein. Het gaat om circa 69,4 hectare grond in het Hollandse IJssel-gebied onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (NNN) en het programma Recreatie om de Stad. De percelen bevinden zich in drie deelgebieden; Noordwesthoek (noord), Noordwesthoek (midden) en het al ingerichte IJsselbos. Het omvat de volgende percelen, kadastraal bekend als: IJsselstein, D: 68, 2591, 2590, 2589, 5112, 4968, 5115, 2587, 4973, 95, 96, 99, 100, 117, 115, 4450, 4192, 97, 98, 3201, 3206, 3200, 2942, 1768, 1769, 173, 497, 169, 170, 5110 (samen groot 69.40.08 ha).
De juridische levering waarbij het eigendom formeel overgaat op SBB heeft nog niet plaatsgevonden. Koper SBB zal de over te dragen gronden samen met de aanliggende gronden die SBB al in eigendom heeft conform het masterplan (zie bijlage) inrichten tot natuur- en recreatiegebied en als zodanig in stand houden. Binnen dit plan is ruimte voor ondernemerschap. Deze te ontwikkelen rode dragers zijn voor SBB noodzakelijk om de inrichting en het beheer en onderhoud van het totale plangebied te financieren. Meer informatie over de ontwikkeling van het totale plangebied vindt u op: www.ijsselstein.nl/noordwesthoek.
De koopovereenkomst is gesloten in het kader van de zogenaamde april besluiten. Op 1, 9 en 15 april 2014 heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten een aantal lopende onderhandelingen over verkoop van grond met de beoogde eigenaren af te ronden en deze verkoop niet via een openbare procedure te verkopen. Het ging hier specifiek over de programma's Agenda Vitaal Platteland en Recreatie om de Stad. Vanaf mei 2014 verkoopt de provincie grond en/of gebouwen (onroerende zaken) normaal gesproken via een openbare verkoopprocedure.
De provincie meent dat SBB om onderstaande redenen de enige serieuze gegadigde is aan wie zij deze gronden kon verkopen:
- De provincie Utrecht hiermee uitvoering geeft aan de eerder met SBB gemaakte afspraken voor het programma Recreatie om de Stad en Natuurnetwerk Nederland. Voortkomend uit het 'aprilbesluit 2014' heeft de provincie met SBB al op 16 juli 2020 een koopovereenkomst gesloten met SBB voor deze gronden;
- Staatsbosbeheer al eigenaar is van een deel van de gronden gelegen in het masterplan en kan zodoende als gebiedspartner het plangebied integraal ontwikkelen en langdurig in stand houden;
- De exploitatie van de te ontwikkelen rode dragers wordt later via een openbare procedure uitgegeven op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria's;
- SBB heeft aangetoond over voldoende (gebieds-)kennis en ervaring te beschikken voor de inrichting en het beheer- en onderhoud van het te ontwikkelen bos- en recreatiegebied.
Bent u van mening dat u net als SBB ook in aanmerking komt als een serieuze gegadigde en de provincie door het sluiten van de onderhandse (niet-openbare) koopovereenkomst u ten onrechte niet de mogelijkheid heeft gehad mee te dingen naar deze gronden. Dan heeft u de mogelijkheid tegen de provincie een kortgedingprocedure aan te spannen. Een kort geding tegen de provincie Utrecht wordt ingesteld bij:
Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht
Postbus 16005
3500DA Utrecht
Dit kort geding moet binnen 20 kalenderdagen vanaf de publicatiedatum plaatsvinden. Bij gebreke van een tijdig kort geding vervalt het recht tegen het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De provincie en SBB zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het aangaan van de overeenkomst dan wel levering zou worden opgekomen.
Als binnen een periode van 20 kalenderdagen, gerekend vanaf de datum waarop deze kennisgeving is gepubliceerd de provincie en/of SBB niet is betrokken in een kortgedingprocedure dan zijn partijen voornemens om na genoemde periode van vier weken de juridische eigendomsoverdracht (door de notaris) te laten plaatsvinden.
Voor vragen of inlichtingen kunt u terecht bij het cluster grondzaken van de provincie door het verzenden van een e-mail naar Tim Suijkerbuijk of Johannetta van den Berg via: tim.suijkerbuijk@provincie-utrecht.nl of johannetta.van.den.berg@provincie-utrecht.nl.
De toelichting op de verkooptekening, vindt u onderaan de tekening.

Kennisgeving
Mededeling tot voorgenomen verkoop grond
De provincie is voornemens om circa 18.994m2 grasland (hierna: de percelen) tussen watergang IJsselwetering en Noord IJsseldijk te IJsselstein te verkopen. De beoogde verkoop geschiedt aan aangrenzend eigenaar A.J.M. Vlooswijk en betreft een grondruil voor de gronden die hij inbrengt voor de door de provincie beoogde aanleg van een fietspad aan de IJsselwetering.
Het perceel is kadastraal bekend als gemeente IJsselstein, sectie D, nummer 1766 gedeeltelijk ter grootte van ca 16.739m2 en gemeente IJsselstein, sectie D, nummer 154 gedeeltelijk ter grootte van ca 2.255m2.

De provincie heeft de betreffende grond recent verworven met onder andere het oogmerk om deze als ruilgrond in te kunnen zetten voor de verwerving van de voor de aanleg van het fietspad (parallel aan de IJsselwetering) benodigde gronden. De voorgenomen verkoop vindt dan ook plaats in het kader van een grondruil. De provincie koopt gronden aan van Vlooswijk (IJsselstein D 2941 ged.) om de aanleg van voornoemd fietspad mogelijk te maken. Het perceel IJsselstein D2941 grenst rechtstreeks aan perceel IJsselstein D1766.
Met de beoogde verkoop wordt derhalve een deel van het voor het fietspad benodigde trace verworven.
Gelet op het bovenstaande is de provincie van oordeel dat Vlooswijk met zijn inbreng van een deel van de voor het fietspad benodigde gronden, de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de aankoop van deze onroerende zaak.
Indien u van mening bent dat u, op gelijke wijze als Vlooswijk en indachtig de hiervoor geschetste voorwaarde (inbreng gronden voor trace fietspad), ook een serieuze gegadigde bent voor de aankoop van de percelen, dan wordt u verzocht uw verzoek tot aankoop schriftelijk en voorzien van een motivering (u legt uit waarom de provincie de percelen aan u zou moeten verkopen) aan de provincie kenbaar te maken. Uw verzoek dient u uiterlijk op 22-12-2022 voor 16.00 uur ’s middags per mail kenbaar te maken via onderstaand e-mailadres.
Voor eventuele vragen kun u contact op nemen met cluster grondzaken: jan-willem.van.iersel@provincie-utrecht.nl, of tel. 06 36 52 56 55.
De voorgenomen verkoop betreft een kennisgeving (PDF, 350KB)
Algemene informatie
De provincie Utrecht verkoopt onroerende zaken op basis van een openbare transparante procedure, met inachtneming van het provinciaal beleidskader grondbeleid, tegen marktconforme prijzen. Niettemin kan de provincie besluiten om van een openbare verkoop af te zien als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. De provincie is voornemens een koopovereenkomst aan te gaan met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, omdat het betreffende (weg)perceel deel uitmaakt van een openbare weg als bedoeld in artikel 4 Wegenwet en op grond van artikel 15 van dezelfde Wet al sinds 1993 in beheer en onderhoud bij de provincie Utrecht is. Met inachtneming van de uitvoering van de Wet herverdeling wegenbeheer dienen beheerders van openbare wegen de beheer- onderhoud en eigendom grenzen zoveel als mogelijk bij één overheidslichaam onder te brengen. Derhalve staat al op voorhand vast dat de overdracht van het wegperceel in N420, met inachtneming van artikel 13 Wegenwet, uitsluitend zal worden overgedragen aan een openbaar lichaam. Gelet op het bovenstaande is de provincie van oordeel dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de aankoop van de onroerende zaak.
Bent u van mening dat u ook in aanmerking dient te komen voor de aankoop van deze onroerende zaak omdat u interesse heeft in aankoop en ook aan de gestelde criteria kunt voldoen, dan kunt u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk 30 november 2022 om 12.00 uur (20 kalenderdagen na publicatiedatum) aan de provincie Utrecht kenbaar maken. In dat geval onderzoekt de provincie of de verkoop alsnog op basis van een openbare verkoopprocedure dient plaats te vinden. U ontvangt binnen twee weken na sluiting reactietermijn schriftelijk bericht van de provincie over de beslissing en het vervolgtraject.
Het kenbaar maken van interesse doet u door een e-mail te sturen naar theo.van.vliet@provincie-utrecht.nl, onder vermelding van "Interesse inzake Perceel N420 Bodegraven”.
Vastgoedinformatie
De provincie Utrecht is voornemens om een verkoopovereenkomst te sluiten voor een gedeelte van een perceel grond (verhard fietspad en wegberm) in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
- Omschrijving type vastgoed: een gedeelte van een perceel grond;
- Adres: Nabij de aansluiting N420 -Johannieterplein in Bodegraven-Reeuwijk;
- Kadastrale aanduiding: Bodegraven, sectie H, nummer 1668 gedeeltelijk;
- Perceeloppervlak: 233 m2 (totaal);
- Vigerende bestemming: ‘Verkeer’.
Meer informatie
Heeft u vragen dan kunt u deze stellen door een e-mail te sturen naar theo.van.vliet@provincie-utrecht.nl.
Algemene informatie
De provincie Utrecht verkoopt onroerende zaken op basis van een openbare transparante procedure, met inachtneming van het provinciaal beleidskader grondbeleid, tegen marktconforme prijzen. Niettemin kan de provincie besluiten om van een openbare verkoop af te zien als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.
De provincie is voornemens een koopovereenkomst aan te gaan met de gemeente Bunnik, omdat beide (weg)percelen deel uitmaken van een openbare weg als bedoeld in artikel 4 Wegenwet en op grond van artikel 15 van dezelfde Wet al sinds 1993 in beheer en onderhoud bij de gemeente Bunnik zijn. Met inachtneming van de uitvoering van de Wet herverdeling wegenbeheer dienen beheerders van openbare wegen de beheer- onderhoud en eigendom grenzen zoveel als mogelijk bij één overheidslichaam onder te brengen. Derhalve staat al op voorhand vast dat de overdracht van beide wegpercelen, met inachtneming van artikel 13 Wegenwet, uitsluitend zullen worden overgedragen aan een openbaar lichaam. Gelet op het bovenstaande is de provincie van oordeel dat de gemeente Bunnik de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de aankoop van de onroerende zaak.
Bent u van mening dat u ook in aanmerking dient te komen voor de aankoop van deze onroerende zaak omdat u interesse heeft in aankoop en ook aan de gestelde criteria kunt voldoen, dan kunt u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk maandag 5 december 2022 om 12.00 uur (20 kalenderdagen na publicatiedatum) aan de provincie Utrecht kenbaar maken. In dat geval onderzoekt de provincie of de verkoop alsnog op basis van een openbare verkoopprocedure dient plaats te vinden. U ontvangt binnen twee weken na sluiting reactietermijn schriftelijk bericht van de provincie over de beslissing en het vervolgtraject.
Het kenbaar maken van interesse doet u door een e-mail te sturen naar theo.van.vliet@provincie-utrecht.nl, onder vermelding van "Interesse inzake Perceel 2780 en nummer 2569”.
Vastgoedinformatie
De provincie Utrecht is voornemens om een verkoopovereenkomst te sluiten voor 2 percelen grond in de gemeente Bunnik.
- Omschrijving type vastgoed: twee gehele percelen grond;
- Adres: Nabij "De Vork" in Odijk in de gemeente Bunnik;
- Kadastrale aanduiding: Odijk, sectie A, nummer 2780;
- Perceeloppervlak: 1010m2 (totaal)
- Vigerende bestemming: ‘Verkeer’.
- Adres: Nabij "hoek Molenweg-Stationsweg" in de gemeente Bunnik;
- Kadastrale aanduiding: Bunnik, sectie A, nummer 2569;
- Perceeloppervlak: 27m2 (totaal)
- Vigerende bestemming: ‘Verkeer’.

Meer informatie
Heeft u vragen dan kunt u deze stellen door een e-mail te sturen naar theo.van.vliet@provincie-utrecht.nl.
In het gebied tussen Kamerik, Kockengen en Harmelen is de provincie Utrecht eigenaar van diverse agrarische percelen. De provincie stelt deze percelen beschikbaar voor het kavelruilproject Kamerik-Harmelen. De kavelruil is gestart door een samenwerking van agrariërs uit dit gebied, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Woerden en de provincie. In totaal stelt de provincie ruim 80ha grond voor deze kavelruil beschikbaar. Met deze extra hectares moet er ruimte ontstaan om een ruilproces voor het gehele gebied op gang te brengen wat als resultaten met zich mee moet brengen:
- Landbouwstructuurverbetering
- Duurzame groei voor bedrijven
- Afremmen van bodemdaling
- Behouden van weidegang
- Vermindering van het aantal verkeersbewegingen
- Verbetering van de waterkwaliteit
- Versterking van het weidevogelbeheer
Het gaat om de volgende percelen kadastraal bekend als:
- Kockengen, sectie E nummers 634 en 635 en Harmelen sectie L nummers 1099, 1100, 1652, 2105 en 2106. Samen groot 5,125 hectare, gelegen langs de Rodendijk in Kockengen;
- Kamerik, sectie K nummers 84, 197, 198 en 351. Samen groot 6,2735 hectare, gelegen langs de Hollandse Kade in Kamerik;
- Kamerik, sectie K nummers 44, 210, 212 en 245. Samen groot 13,2665 hectare, gelegen aan de Teckop in Kamerik;
- Kamerik, sectie K nummers 104, 292 en 324. Samen groot 35,7455ha en
Kamerik, sectie K nummers 290, 378, 381, 383, 394, 396, 397 en 399. Samen groot 18,6636ha, gelegen op twee locaties langs de Houtdijk (ten oosten van de Ir. Enschedéweg); - Harmelen, sectie L nummer 1290, groot 1,9060ha, gelegen aan de Spoorlaan in Harmelen (buiten kavelruilblok).
De percelen zijn op de kaart rood gekleurd.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Helma Koppenol via helma.koppenol@provincie-utrecht.nl.
Voor meer informatie over de kavelruil, lees de pagina: Kavelruil Kamerik Harmelen.

In het gebied tussen Kamerik, Kockengen en Harmelen is de provincie Utrecht eigenaar van diverse agrarische percelen. In 2020 heeft de provincie besloten circa 80 hectare beschikbaar te stellen voor het kavelruilproject Kamerik-Harmelen. Deze kavelruil is gestart door agrariërs uit dit gebied, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeente Woerden en de provincie. De gewenste resultaten zijn:
- Landbouwstructuurverbetering
- Afremmen van bodemdaling
- Vermindering van het aantal verkeersbewegingen
- Verbetering van de waterkwaliteit
- Behouden van weidegang
- Duurzame groei voor bedrijven
- Versterking van het weidevogelbeheer
Ook heeft de provincie Utrecht drie percelen (totaal ruim 12 hectare) in eigendom, die gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het ruilproces. Deze percelen liggen net buiten het kavelruilgebied. De provincie stelt daarom ook deze percelen beschikbaar voor de kavelruil. Deze grond wordt alleen verkocht als er wordt bijgedragen aan uitbreiding van het weidevogelbeheer in de polder Gerverscop.
Het gaat om de volgende percelen kadastraal bekend als:
- gemeente Breukelen, sectie L nummer 628 (circa 2,2 hectare);
- Kockengen, E406 (circa 5,7ha) en 928 (circa 4,4 hectare). Samen circa 12,3 hectare groot.
De percelen zijn op de kaart roodomrand gekleurd.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Helma Koppenol via helma.koppenol@provincie-utrecht.nl.
Voor meer informatie over de kavelruil, lees de pagina: Kavelruil Kamerik Harmelen.

Verlopen mededelingen over de verkoop en ruil van grond
Kennisgeving, Utrecht 25-04-2022
De provincie is voornemens om circa 8,2ha grond nabij de Breudijk te Harmelen in te richten als natuurterrein en vervolgens over te dragen aan een terreinbeherende organisatie (tbo).
Het betreft de volgende percelen, kadastraal bekend: Harmelen L2357, 2359, 1887 en 1885. Zie bijlage 1 voor de ligging van bijgaande percelen.
De tbo zal het nog in te richten natuurterrein als zodanig doen beheren en in standhouden. Zie bijlage 2 voor de (voorlopige) inrichtingsschets met natuurambities en de bijbehorende beheerrichtlijnen.
De verkoop vindt plaats in het kader van de zogenaamde april besluiten. Op 1, 9 en 15 april 2014 hebben Gedeputeerde Staten besloten een aantal lopende onderhandelingen over verkoop van grond met de beoogde eigenaren af te ronden. Het ging hier specifiek over de programma's Agenda Vitaal Platteland en Recreatie om de Stad. Alle verkopen van onroerende goed na april 2014 verlopen via een openbare procedure.
Voor vragen of opmerkingen over de voorgenomen verkoop kunt u uiterlijk tot 15 mei 2022 contact opnemen met het team grondzaken van de provincie Utrecht, te bereiken via e-mailadres: johannetta.van.den.berg@provincie-utrecht.nl / 06 - 20 53 13 70, gert.van.lopik@provincie-utrecht.nl / 06 - 40 15 50 98 of tim.suijkerbuijk@provincie-utrecht.nl / 06 - 15 61 88 73
Bijlagen
Bijlage 2: Inrichtingsschets natuurterrein
Overige mededelingen over de verkoop en ruil van grond
Bij Mededelingen en Downloads vindt u informatie over de verkoop en ruil van grond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u
De Staat is voornemens om de locatie plaatselijk bekend als Kamp van Zeist over te dragen aan de Provincie Utrecht. De Staat heeft dit voornemen gepubliceerd, zie Biedboek.nl. De provincie Utrecht zal deze gronden vervolgens herinrichten naar natuurgebied met natuurgerichte recreatie en is voornemens om het gebied vervolgens te verkopen aan Het Utrechts Landschap.
Gedeputeerde Staten van Utrecht maken daartoe thans bekend dat de Provincie voornemens is om de locatie plaatselijk bekend als Kamp van Zeist minimaal vier weken na de datum van deze publicatie te verkopen en, nadat de betreffende gronden door de provincie zullen zijn heringericht als natuurgebied, te leveren aan Stichting het Utrechts Landschap (gevestigd te Bunnikseweg 39 te 3732 HV De Bilt).
Het betreft daarbij de volgende percelen:
De percelen grond met daarop gelegen diverse gebouwen gelegen te Soest en Zeist, plaatselijk bekend Richelleweg 21 te Soesterberg/Kampweg 120 en 122 te Zeist, kadastraal bekend gemeente Zeist, sectie C, nummers 1399 geheel, 1396 gedeeltelijk en 1398 gedeeltelijk en gemeente Soest, sectie E nummer 5967 gedeeltelijk (alle voornoemde gedeelten van en gehele percelen tezamen hierna te noemen: Kamp van Zeist).

De verkoop vindt plaats in het kader van Het programma Hart van de Heuvelrug. Het programma Hart van de Heuvelrug is een integrale gebiedsontwikkeling binnen de provincie Utrecht. Sinds 2004 werken diverse partijen samen om te komen tot een rood-groen balans. In het kader van deze balans wordt het terrein Kamp van Zeist vergroend zodat op andere locaties bouwontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden. Binnen het programma Hart van de Heuvelrug wordt minimaal evenveel hectares natuur ontwikkeld als hectares bouwontwikkelingen.
In het kader van voormeld Programma Hart van de Heuvelrug is op 26 april 2007 tussen de Provincie Utrecht (“Provincie”), de gemeente Zeist, de gemeente Soest, de Staat en Stichting het Utrechts Landschap (“HUL”) de Clusterovereenkomst Zeist II, deelovereenkomst Kamp van Zeist (“Clusterovereenkomst”) gesloten. Onderdeel van de afspraken in de Clusterovereenkomst is onder meer de verkoop van de voor groen bestemde gronden door de Staat aan de Provincie en de doorlevering van deze gronden, nadat de betreffende gronden door de Provincie zullen zijn heringericht als natuurgebied, aan HUL.
Om invulling te geven aan de rood-groen balans is het noodzakelijk dat HUL gronden verkoopt binnen het programma Hart van de Heuvelrug voor rode ontwikkelingsgronden op de Willem Arntszhoeve. Voorwaarde daarvoor is voor HUL dat compensatie wordt geleverd door de verkoop en uitgifte van natuurgebied Kamp van Zeist. De beoogde grondtransactie is aldus een noodzakelijke schakel in het kader van samenhangende afspraken binnen het programma Hart van de Heuvelrug.
De Provincie meent dat HUL als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de overdracht van Kamp van Zeist omdat ten eerste deze verkoop onlosmakelijk samenhangt met de inbreng/verkoop van gronden door HUL op de Willem Arntszhoeve en daarmee met de rood-groenbalans van het programma Hart van de Heuvelrug. Ten tweede is van belang dat Partijen al sinds 2004 met elkaar en diverse andere stakeholders in gesprek zijn, en in 2007 reeds afspraken schriftelijk zijn vastgelegd in de Clusterovereenkomst. In het kader van die afspraken komen met de ontwikkeling van de Willem Artnszhoeve en de daarvoor noodzakelijk inbreng van HUL financiële middelen vrij die geïnvesteerd worden in de natuurontwikkeling in Kamp van Zeist. Ook gezien de lange historie, de onderling samenhangende en reeds lang geleden gemaakte afspraken alsook het gewenste tempo binnen het kader van het programma Hart van de Heuvelrug is HUL in de visie van de Provincie daarom aan te merken als de enige serieuze gegadigde.
Onverminderd het voorgaande is van belang dat HUL reeds eigenaar van gronden is in de directe nabijheid van Kamp van Zeist en voldoende (gebieds)kennis en ervaring beschikt voor het onderhoud en beheer van het in te richten natuurgebied als Natuur Netwerk Nederland (NNN).
Criteria voor verkoop aan HUL als enige serieuze gegadigde zijn aldus de historische afspraken met diverse stakeholders, de samenhang tussen deze afspraken, de bijdrage aan de rood-groen balans door inbreng van gronden, de met de inbreng van gronden mogelijk gemaakte financiële bijdrage aan de natuurontwikkeling op Kamp van Zeist, het gewenste tempo/ voortgang van de ontwikkeling binnen het programma Hart van de Heuvelrug en de kennis en ervaring van HUL.
Vervaltermijn
Indien u zich niet kunt verenigen met de beoogde verkoop dient een kort geding tegen de provincie Utrecht aanhangig te worden gemaakt bij Rechtbank Midden, Utrecht, Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX Utrecht op straffe van verval van alle rechten om tegen de eventueel nadien gesloten overeenkomst in rechte met succes op te komen, waaronder het recht tot het instellen van een vordering tot vernietiging, beëindiging, ontbinding van de overeenkomst.
Het instellen van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder. Dit kort geding dient binnen vier weken na dagtekening vanaf de publicatiedatum te geschieden. Bij gebreke van een tijdig kort geding vervalt het recht tegen het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De provincie en HUL zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.
Publicatie ook op: www.biedboek.nl.
Voor vragen of inlichtingen kunt u terecht bij de heer Jan-Willem van Iersel door het verzenden van een e-mail naar: jan-willem.van.iersel@provincie-utrecht.nl.
Utrecht, 14 juni 2022
De provincie Utrecht heeft het voornemen om circa 10ha recreatieterrein en fietspad te Vleuten en Harmelen, hierna te noemen de gronden of de percelen, te verkopen aan Recreatieschap Stichtse Groenlanden. De percelen zijn gelegen in drie deelgebieden te benoemen Hampoort, De Rivier en Bijleveld, zoals weergegeven op bijgevoegde verkooptekeningen en percelenlijst.
De percelen hebben een recreatieve functie en zijn of worden nog planologisch bestemd als recreatie, tevens is een klein deel van de grond bestemd voor een nog te ontwikkelen kleinschalige horecavoorziening. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ruimtelijkeplannen.nl.
De gronden dienen na overdracht in stand te worden gehouden en opengesteld te blijven als recreatieterrein. Het deelgebied Hampoort kent momenteel een basisinrichting (als pleisterlocatie met laagte voor natuurijsbaan, park met speeltoestellen en parkeervoorzieningen) en dient na overdracht in samenspraak met de gemeente, een eventuele horeca-exploitant en omgeving verder te worden ingericht als recreatieterrein.
De provincie is van mening dat het Recreatieschap Stichtse Groenlanden de enige gegadigde is om deze gronden te kopen om de volgende redenen:
- De provincie Utrecht geeft hiermee uitvoering aan de eerder gemaakte afspraken. In het kader van het Programma Recreatie om de Stad (RodS) zijn afspraken gemaakt met het Recreatieschap Stichtse Groenlanden over het ontwikkelen, beheren en onderhouden van de over te dragen van de gronden, geduid als Hampoort en fietspad De Rivier en Bijleveld.
- Het Recreatieschap Stichtse Groenlanden is een gemeenschappelijke regeling op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen, die is getroffen door de provincie Utrecht en 9 gemeenten ter behartiging van het belang van de deelnemers bij de uitvoering van intergemeentelijke recreatie en de bescherming van de natuur en het landschap. Op grond van de Gemeenschappelijke Regeling Recreatieschap Stichtse Groenlanden heeft het recreatieschap onder meer de taak om voor de deelnemers recreatieve voorzieningen aan te leggen en te exploiteren, andere werken verband houdend met het genoemde belang uit te voeren en te zorgen voor de instandhouding en verbeteren van het bestaande natuur- en landschapsschoon voor zover samenhangend met de recreatiekwaliteit. Hiermee voert het recreatieschap een publieke taak uit van de deelnemers.
De te verkopen gronden hebben een recreatieve functie en moeten blijvend worden ingericht voor openbaar recreatief gebruik. Door Hampoort en fietspad De Rivier en Bijleveld toe te voegen aan de recreatieterreinen van het recreatieschap, kan het recreatieschap verder uitvoering geven aan haar publieke taak en wordt de instandhouding van deze bovenlokale recreatievoorzieningen langjarig geborgd.
- Het Recreatieschap draagt, op verzoek van de Stuurgroep Recreatie om de Stad, sinds 2017 zorg voor het beheer en onderhoud van Hampoort en fietspad De Rivier en heeft al investeringen gedaan voor de inrichting van de recreatieve functie van het gebied. Door de Stuurgroep Recreatie om de Stad is aan het Recreatieschap gevraagd deze de verplichting op zich te nemen, hetgeen door het bestuur van de het recreatieschap is aanvaard.
- Op de gronden Hampoort is het volgens het vigerende bestemmingplan Haarzuilens 2014 mogelijk een pleisterplaats te ontwikkelen waarbij horeca is toegestaan. Indien het Recreatieschap de gronden Hampoort gedeeltelijk in gebruik wil geven voor de realisatie en exploitatie van een horecavoorziening, dan zal de selectie van gegadigden plaatsvinden middels een openbare procedure op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria.
Vervaltermijn
Indien u zich niet kunt verenigen met de levering dient een kort geding tegen provincie Utrecht aanhangig te worden gemaakt bij Rechtbank Midden, Utrecht, Vrouwe Justitiaplein 1, 3511 EX Utrecht op straffe van verval van alle rechten om tegen de eventueel nadien gesloten overeenkomst in rechte met succes op te komen, waaronder het recht tot het instellen van een vordering tot vernietiging, beëindiging, ontbinding van de overeenkomst.
Het instellen van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder. Dit kort geding dient binnen 30 dagen na dagtekening van deze publicatie te geschieden. Bij gebreke van een tijdig kort geding vervalt het recht tegen het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Provincie Utrecht en het Recreatieschap Stichtse Groenlanden zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.
Voor vragen of inlichtingen kun u terecht bij Johannetta van den Berg of Cor Grasmeijer door het verzenden van een e-mail naar: johannetta.van.den.berg@provincie-utrecht.nl / cor.grasmeijer@provincie-utrecht.nl.
Bijlage
Kadastrale aanduiding |
|
|
opp (m2) |
deelgebied/ transactietype |
|
|
|
|
Bijleveld |
Harmelen |
L |
2359ged. |
1078 |
opstal(recht) fietspad |
Harmelen |
L |
2360ged. |
25 |
opstal(recht) fietspad |
|
|
|
|
De Rivier |
Vleuten |
E |
9255 |
15551 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
8507 |
845 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
8671 |
90 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
9261 |
20462 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7355 |
6040 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
8009 |
73 |
opstal(recht) fietspad |
Vleuten |
E |
7356 |
1775 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
9259 |
290 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
9258 |
192 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7268 |
3540 |
volledig eigendom |
|
|
|
|
Hampoort |
Vleuten |
E |
7634 |
3365 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7636 |
3130 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7638 |
10655 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7639 |
4580 |
volledig eigendom |
Vleuten |
E |
7641 |
28075 |
volledig eigendom |
|
|
|
99766 |
m² |
Contact
Heeft u nog vragen betreffende bovenstaande. Deze kunt u per mail stellen aan pacht@provincie-utrecht.nl.